Igor Munteanu, liderul Coaliției pentru Unitate și Bunăstare (CUB), spune că “criza de energie vine peste noi. Deși se știa din primăvară, guvernul a aflat despre criza iminentă numai după ce și-a demis ministrul. Și directorul de la Energocom. Si pe alți consilieri sfătoși”, informează CURENTUL.
“Soluții nu-s, dar țineți-va bine. Urmează valul deconectărilor. Scumpirile. Nemulțumirile. Cei mai loviți sunt săracii din orașe, o bună parte din săracii rurali deja trăiesc intr-o sărăcie lucie, iar deconectările de energie electrică vor fi suportabile. Mediul de afaceri va simți din plin impactul crizei. De la guvern Cetățenilor li se cere să economisească energie. Prim-ministrul Recean anunță cu aplomb ca nu va lăsa cetățenii în voia sorții, inclusiv pe cei de pe malul stâng, adică aflați sub controlul regimului separatist. Intre timp, pe malul stâng se fac deconectări. Tiraspoltransgaz a deconectat 12 instituții publice, i.e. 1 instituție medicală, 4 școli și grădinițe din stânga Nistrului la Dubasari, instituții de stat la Bender, toate controlate de Chișinău”, a spus el.
Liderul CUB a menționat că nu-i clar cum își va ține promisiunea premierul în raport cu cetățenii RM, astăzi deconectați de la conductele de gaze controlate de regimul de la Tiraspol, fiind astfel evident discriminați de regimul aflat la butoane și pe care unii vor să-l salveze.
“Chișinăul are nevoie de o politică de diferențiere, care să nu ofere regimului “oxigenul” de care are nevoie mai departe. Despre promisiunile anterioare ca tarifele nu vor crește nu-și aduc aminte numai prietenii premierului, a subliniat el.
Totodată, Igor Munteanu a venit cu câteva clarificări:
1) în plină criză energetică putem avea compasiune, dar nu empatie față de cetățenii Republicii Moldova care locuiesc pe malul stâng. Empatia este sentimentul pe care Moscova dorește să-l folosească azi în interesul propriu, profitând de faptul ca în rândurile actualei guvernari sunt puțini cei care fac diferența. Este rezultatul eliminării oamenilor inteligenți din guvernarea PAS. Într-un studiu celebru “Against Empathy”, Paul Bloom, arată că nu empatia, ci compasiunea ne face mai buni, susținând ca prea multă empatie poate duce la decizii politice iraționale și nedrepte, poate duce la războaie, poate afecta relațiile dintre doctori și pacienți și ne poate face să fim prieteni, părinți și parteneri mai slabi. Empatia poate îmbunătăți o situație pe moment, însă pe termen lung poate face mai mult rău. Atunci când empatizăm cu un cerșetor, avem tendința să îi oferim bani. Ar fi important să înțelegem de ce oferim. Ar trebui să oferim gândindu-ne cum îi putem ajuta inteligent pe alții pentru a le îmbunătăți viața pe termen lung.
2) criza energetică care cade în capul nostru de la 1 ianuarie 2025 trebuie privită și ca o mare oportunitate. Piața trebuie să fie liberalizată pentru mai mulți distribuitori, iar politicile dubioase ale ANRE cu privire la furnizorii de gaze, curent electric și alte produse care pot ușura șocul puternic al scumpirilor trebuie să fie imediat revăzute. Avem agenții de reglementare prea scumpe, prea pretențioase, prea încâlcite pt realitățile RM, iar criza este barometrul ideal pt a re-calibra ce așteptăm de la regulator. CSE sa înceteze a vorbi în “stihuri” propagandiatice. Nu știți să comunicați în condiții de criză, împrumutați specialiști, dar nu vă faceți de râs. Cetățenii vor soluții, vor certitudini, nu sfaturi despre cum ar trebui să-și fiarbă ceaiul.
“Există multe soluții înafara bulei guvernamentale care nu ajung la “celula de criză” pentru ca și ea este reflecția în miniatură a egoismului PAS, care a-a ferit constant de oameni competenți și ne-afiliațI. Ascultați-i! Este unul din puținele sacrificii cu care veți încheia acest an haotic”, a conchis liderul CUB.