[ X ]
Igor Munteanu despre asistența macrofinanciară acordată de UE pentru RM: „Delegația guvernamentală a încurcat ițele…”
28 Noiembrie

Directorul IDIS „Viitorul”, fostul Ambasador al R. Moldova în SUA, Igor Munteanu, spune, în cadrul unui interviu pentru „Ziarul Național”, că Guvernul a interpretat greșit mesajul europenilor privind asistența macrofinanciară, transmite CURENTUL.

Igor Munteanu specifică că Guvernul s-a grăbit să anunțe despre deblocarea asistenței macrofinanciare.

„Guvernul R. Moldova a sperat mult să obțină relansarea sprijinului financiar UE, oprit în iulie 2015 pe fundalul degringoladei din sistemul bancar și al instabilității politice din republică. Sprijinul UE este, în mod tradițional, un indicator ce validează probitatea unui guvern în raport cu alți parteneri, investitori privați, dar și pentru propriii cetățeni care au mai multe așteptări decât pot primi din partea acestui guvern.

Și de această dată delegația guvernamentală a încurcat ițele și s-a grăbit să telegrafieze un comunicat, care nici pe departe nu reflectă realitatea. Un comunicat al Guvernului R. Moldova transmitea mesajul, la 24 noiembrie, că Johannes Hahn ar fi declarat, în timpul întrevederii sale cu premierul Filip, că „sprijinul financiar al UE va fi alocat R. Moldova până la finele anului 2017”.

La scurtă distanță de eveniment, Delegația UE în R. Moldova emitea un comunicat suplimentar, precizând că, de fapt, „J.Hahn nu a anunțat deblocarea asistenței macrofinanciare și nici debursarea cu certitudine a nici unei tranșe din acest sprijin”, această decizie fiind dependentă de evaluarea guvernanței sectorului public, guvernanței sectorului financiar, lupta contra corupției și spălării banilor, reformarea sectorului energetic, a mediului de afaceri și implementarea DCFTA”, spune Igor Munteanu.

De asemenea, el menționează că oficialii europeni au emis comunicatul lor privind asistența macrofinanciară unde este clar menționat că noul sistem mixt nu corespunde rigorilor democrației.

„La 25 noiembrie, pe site-ul oficial al Guvernului R. Moldova se aducea precizarea că, de fapt, UE va oferi suport bugetar până la finele anului pentru patru programe prevăzute în bugetul anului 2017, iar asistența macrofinanciară de 100 de milioane de euro va ajunge în R. Moldova abia după îndeplinirea condițiilor, blamând media pentru interpretarea eronată a comunicatului anterior.

Un comunicat mai cuprinzător este publicat de Ministerul Finanțelor, care oferă date și cu privire la tipul de programe pentru sprijinul bugetar al UE (vize, reforma finanțelor publice, liberalizarea comerțului și reforma poliției) și suma de 21,5 mln euro, așteptată de Guvernul R. Moldova.

Pentru a nu exista niciun fel de ambiguități asupra poziției Comisie Europene, comisarul european pentru Politică Externă (EEAS), Federica Mogherini, și comisarul pentru Politica de Vecinătate și Extindere, J.Hahn, au ținut să emită chiar un comunicat oficial, calificând modificarea sistemului electoral „în contradicție flagrantă cu recomandările Comisiei de la Veneția și a Oficiului OSCE/ODIHR”, susținând că „modificările ridică îngrijorări serioase cu privire la democrația efectivă în actualul context politic””, a punctat Igor Munteanu.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților