[ X ]
Igor Munteanu: Cancelaria de Stat – una dintre cele mai opaci instituții ale actualului guvern
23 Iulie

Igor Munteanu, liderul Coaliției pentru Unitate și Bunăstare (CUB), afirmă că „una dintre cele mai opaci instituții ale actualului guvern de la Chișinău este Cancelaria de Stat. În 2025 aceasta agenție consuma peste jumătate de miliard de lei (596,3 mln), care continuă să risipească banii noștri în ciuda avertizărilor repetate ale Curții de Conturi”.

Politicianul spune că, astăzi, putem estima ca circa 170–200 mln lei din bugetul pe 2025 al Cancelariei de stat se cheltuie pe angajări în exces, posturi fictive, funcții duble în aparatul de stat, consilieri și cabinete cu roluri netransparente sau politizate.

„Peste 25 mln lei sunt alocate unor servicii de consultanță, expertiză sau servicii administrative atribuite netransparent (firme apropiate, fără licitație sau fără criterii de performanță clare). De fapt, Cancelaria de stat este campion la sifonari publice („rent-seeking”), dar aceasta neplăcută eticheta este tolerată la vârfurile puterii pentru ca orice ilegalități se fac sub imperativul rămânerii la putere. Fără o auditare publică externă și publicarea detaliată a cheltuielilor pentru posturi, protocoale, servicii externalizate și parteneriate, riscul de utilizare frauduloasă sau risipă sistemică rămâne major”, a adăugat el.

Potrivit liderului CUB, sifonarea banilor publici are loc, tradițional, prin: 1). externalizări de servicii administrative fără licitație, alocări pentru „servicii cu destinație generală” și creșterea fondurilor de urgență de peste 50 mil.lei, 2) o altă practică de a împărți înainte de alegeri diverse „pomeni electorale” (transferuri unice, ajutor social sezonier), acordate fără criterii clare în prag de campanie electorală sau la presiuni externe. 3) fondurile repartizate de Cancelarie, inclusiv pentru ajutoare sociale speciale, sunt gestionate direct prin Cancelaria de Stat („fondul de intervenție”, „fondul de rezervă”), cu minimă transparență.

Totodată, Igor Munteanu a expus 10 tipuri de cheltuieli cu risc mare de infracțiune:

1). Angajări excesive consilieri, aparate adjuncte – posturi formalizate pentru susținători politici. Cheltuieli de personal – cel mai mare capitol, cu derapaje „clasice”: angajări politice, duble posturi sau funcții fictive. Aproape 200 mil.lei/an sunt afectați doar pentru salarii, sporuri, prime.

2). Facilități auto și servicii de protocol fără justificare – auto, carburanți, “chirii” mascate.

3). Organizarea inutilă de structuri sau consilii administrative – noi consilii fără activitate reală.

4). Cheltuieli catering, cazare, mese de protocol – sume transferate unor restaurante, hotele, fără justificare pe rezultat direct.

5). Servicii externalizate fără licitație deschisă – consultanță, expertiză, secretariat, cleaning, pază, IT către firme apropiate.

6). Ajutoare sociale „unice”, fonduri intervenție neauditate – transferuri opace pentru persoane sau proiecte nedeclarate ca beneficiari finali.

7). Cotizații și „cooperări internaționale” fără raport direct – plăți mascate către organisme, delegații, forumuri, fără rezultate concrete.

8.Finanțarea parteneriatelor „pilot” fără audit post-factum – bani virați ONG prin Cancelarie, fără monitorizare.

9). Achiziții softuri / digitalizare fără transparență – contracte IT, platforme, fără licitație sau fără criterii de performanță publicate.

10). Proiecte capitale anulate sau suspendate, cu plăți efectuate – exemplul proiectelor „care nu prind viață”, cu cheltuieli ireversibile.

„În timp ce alte guverne depun eforturi serioase de a ordona cheltuielile inutile, cum pare ca procedează PM Bolojan în România, bugetul Cancelariei de Stat rămâne total netransparent pe detalii de cheltuieli administrative, nu comunică niciun fel de încercări de reducere a risipei și menține scheme de cheltuieli mascate sau flexibile, ce pot ascunde abuzuri, favoritisme sau chiar infracțiuni financiare. Într-un viitor guvern creat de o coaliție de partide, bugetul aparatului de stat trebuie să fie redus cu peste 30%, iar discreția Cancelariei de stat de a împărți bani după cum îi place să fie puternic revizuită. Risipa și sifonare bugetului trebuie să înceteze”, a subliniat liderul CUB.

Inapoi la arhiva noutaților