[ X ]
[ X ]
[ X ]
Igor Grosu, la Șoldănești: Obiectivul nostru comun este să transformăm toată Moldova într-o țară europeană
5 Aprilie

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a efectuat ieri o vizită în raionul Șoldănești. În discuțiile cu primarii și consilierii din majoritatea satelor au fost abordate prioritățile legislative și proiectele de modernizare a localităților.

„Obiectivul nostru comun pentru 2024 – fie că e vorba de Parlament, Guvern sau ales local – este să transformăm toată Moldova, sat cu sat, oraș cu oraș, într-o țară europeană, în care oamenii trăiesc în bunăstare și în siguranță”. Au vorbit și despre problemele cu care se confruntă localitățile, cele mai acute fiind lipsa apei potabile, starea drumurilor locale și a gunoiștelor. Majoritatea dintre ei au menționat că au accesat în ultimii ani proiecte și sunt determinați să continue aceste proiecte de modernizare a localităților. Doar în ultimul an, prin intermediul Programului Național „Satul European”, au fost realizate în raionul Șoldănești proiecte în valoare de peste 70 milioane de lei, bani investiți pentru a asigura gospodăriile cu apă și canalizare, pentru iluminat stradal sau modernizarea instituțiilor sociale.

Șeful legislativului a vizitat și Liceul Teoretic „Alexei Mateevici” din Șoldănești, care oferă, din acest an, de condiții de studii și muncă europene. Cu sprijinul Uniunii Europene, au efectuate o serie de lucrări de modernizare și renovare a instituției, de eficientizare energetică a clădirii. „Schimbările nu se vor opri aici, deoarece instituția a fost selectată în cadrul proiectului național «Rețeaua de Școli model». Investițiile viitoare vor permite accesul la studii pentru un număr mai mare de elevi din satele din vecinătatea orașului Șoldănești. M-am bucurat să văd clase prietenoase, bine dotate, pline de elevi”, a  spus Igor Grosu. Președintele Parlamentului a vorbit cu învățătorii și profesorii despre parcursul european al țării noastre și despre faptul că Europa înseamnă pace și bunăstare.

Igor Grosu s-a întâlnit și cu comercianții de la piața din orașul Șoldănești, care riscă să rămână fără locuri de muncă, după ce terenul unde este piața a fost vândut. Autoritățile locale și noua administrație trebuie să găsească o soluție pentru a ajuta acești oameni, a punctat șeful legislativului.

La Șoldănești, șeful legislativului a vizitat șantierul unde se desfășoară lucrările de reparație la blocul cu 5 etaje, grav avariat, unde peste 100 de persoane riscau să rămână fără un loc de trai. Potrivit directorului de șantier, lucrările sunt pe ultima sută de metri, iar cele peste 30 de familii urmează să revină la casele lor în luna mai. „După 10 ani, o problemă ce punea în pericol securitatea oamenilor este pe punctul de a fi rezolvată. Și asta după ce, în vara anului 2023, printr-o dispoziție a Comisiei pentru Situații Excepționale, Guvernul a alocat peste 8 milioane de lei. Cel mai important este că aceste familii nu vor mai trăi cu frica de a rămâne pe drumuri, din cauza că, în orice moment, casa lor putea să se prăbușească”, a subliniat Președintele Parlamentului.

La finalul vizitei în raionul Șoldănești, șeful legislativului urmează să discute cu locuitorii comunei Vadul-Rașcov.

Inapoi la arhiva noutaților