[ X ]
[ X ]
[ X ]
Igor Grosu, la Leova: Sunt lucruri pe care ni le dorim pentru fiecare sat din Republica Moldova
1 Iulie

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, s-a aflat, la sfârșitul săptămânii trecute, într-o vizită de lucru în raionul Leova. Șeful legislativului a discutat cu primarii și reprezentanții serviciilor desconcentrate din raion, s-a întâlnit cu antreprenori locali, a vizitat punctul de trecere a frontierei Leova – Bumbăta, Spitalul Raional și o serie de gospodării agricole din sudul țării.

În discuțiile cu primarii și reprezentanții serviciilor desconcentrate din raionul Leova, a fost agreată atragerea mai multor fonduri, în perioada imediat următoare, pentru a asigura localitățile cu apă și canalizare, pentru a repara drumurile, dar și a moderniza școlile și instituțiile medicale. „Sunt lucruri pe care ni le dorim pentru fiecare sat din Republica Moldova, dar depinde și de noi cât de repede ne vom face temele în contextul deschiderii negocierilor cu Uniunea Europeană, ca să putem obține și mai mult sprijin. Raionul Leova va beneficia în anul 2024 peste 76 milioane de lei pentru reparația drumurilor naționale, iar, în perioada imediat următoare, vor fi anunțate rezultatele în cadrul Programului Satul European 2”, a menționat Igor Grosu.

Președintele Parlamentului a vizitat și Spitalul Raional din Leova, care se află în plin proces de renovare. Noul director, Ghenadie Buza, a reușit să atragă investiții majore, iar, în prezent, sunt în proces de desfășurare lucrări de reparație atât în interiorul instituției, cât și în exterior. „Sunt sigur că spitalul din Leova va obține fondurile necesare pentru a crea condiții demne pentru medici și pacienți, având un colectiv unit și dornic de a schimba lucrurile în bine”, a spus șeful legislativului.

Președintele Parlamentului a mai vizitat, în satul Tomai, afacerea familiei Ana și Anatolie Petică „Sparanghelul din Inima Sudului Republicii Moldova”. De 3 ani, soții Petică cresc sparanghel, după ce, anterior, au lucrat 15 ani în Germania la o firmă agricolă. Au revenit acasă în 2019 și au decis să implementeze ce au învățat să facă peste hotare – să crească sparanghel. Primii doi ani au tot experimentat, iar acum sparanghelul crescut de ei ajunge în restaurantele din capitală, dar și în rețelele de magazine. Soții Petică spun că, cu ajutorul programului guvernamental PARE 1+1, au procurat tehnica și materialele de specialitate, iar, pe viitor, își propun să asigure irigarea celor patru hectare de teren. „Prioritatea noastră este să încurajăm oamenii de afaceri prin legi bune, programe precum PARE 1+2, ODA, AIPA și, astfel, vom dezvolta satele si orașele noastre”, a punctat Igor Grosu.

Șeful legislativului a vizitat și punctul de trecere a frontierei Leova – Bumbăta, dotat cu facilități moderne de care beneficiază mii de oameni din regiune, dar și din întreaga republică. „M-am bucurat să aflu că traficul pe aici este în continuă creștere și sper să reușim, împreună cu prietenii noștri din România, să-l facem să lucreze cât mai curând în regim nonstop”, a subliniat Igor Grosu. Președintele Parlamentului s-a întâlnit și cu cei 3 agricultori care au fost nevoiți să-și mute afacerea în urma construcției noului drum de acces spre punctul de trecere a frontierei. „Împreună cu Guvernul am găsit soluțiile necesare, serele de legume au fost reamplasate, iar afacerile lor se dezvoltă în continuare. Castraveții crescuți de ei ajung în piețele și magazinele din țară”, a mai spus șeful legislativului.

Inapoi la arhiva noutaților