[ X ]
Igor Grosu, la întrevederea cu membrii misiunii preelectorale a APCE: „„Cu toții ne dorim o campanie corectă”
19 Septembrie

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, s-a întâlnit cu membrii misiunii preelectorale a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, aflați într-o vizită în Republica Moldova.

Șeful legislativului a apreciat vizita care are drept scop evaluarea preelectorală și climatul politic din Republica Moldova în contextul celor două scrutine importante din 20 octombrie – alegerile prezidențiale și referendumul constituțional pentru aderarea la Uniunea Europeană.

„Cu toții ne dorim o campanie corectă, transparentă, în care concurenții electorali își prezintă programele electorale, dar nu răspândesc falsuri. De aceea, este important să avem cât mai multe misiuni de monitorizare pentru a proteja votul cetățenilor”, a accentuat Președintele Parlamentului, Igor Grosu.

De asemenea, șeful legislativului a menționat eforturile depuse de autorități pentru organizarea unui scrutin electoral corect. Recent, Parlamentul a adoptat inițiativa legislativă care prevede amenzi pentru cei care pretind, acceptă sau primesc bani, bunuri sau servicii pentru a favoriza sau a defavoriza un anumit candidat electoral. „Să ne unim eforturile pentru a avea alegeri libere, corecte și să nu permitem grupărilor criminale din exterior să ne decidă viitorul”, a adăugat Igor Grosu.

În perioada 16 – 19 septembrie, membrii misiunii preelectorale a APCE se află în Republica Moldova. Agenda vizitei include întrevederi cu Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, cu viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, precum și cu președintele Autorității Naționale de Integritate, Lilian Chișca, cu președinta Consiliului Audiovizualului, Liliana Vițu, cu membrii Comisiei Electorale Centrale. Delegația misiunii preelectorale a APCE mai are planificate discuții cu principalii candidați la președinție și liderii partidelor politice, cu reprezentanți ai organizațiilor non-guvernamentale implicate în observarea alegerilor și cu reprezentanți ai mass-media.

Inapoi la arhiva noutaților