Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a avut o întrevedere cu ministrul Afacerilor Externe, Uniunii Europene și Cooperării al Regatului Spaniei, José Manuel Albares Bueno, transmite CURENTUL.
La întrevedere au mai participat președinta Comisiei politică externă și integrare europeană, Doina Gherman; președintele Comisiei drepturile omului și relații interetnice, Grigore Novac; precum și președinta și membrul Grupului de prietenie cu Spania, Veronica Roșca și Viorel Barda.
Igor Grosu a mulțumit șefului diplomației spaniole pentru vizita în Moldova, pe care a apreciat-o drept un semn puternic de susținere a țării și a cetățenilor în aceste timpuri dificile.
„Suntem nevoiți să gestionăm câteva crize concomitent, inclusiv cea a refugiaților – o situație în care Republica Moldova nu a fost vreodată în istoria sa. Mulțumim Regatului Spaniei, tuturor partenerilor noștri europeni pentru suportul oferit în eforturile de depășire a crizelor”, a specificat speakerul.
De asemenea, Președintele Parlamentului a remarcat că pentru Moldova este foarte importantă susținerea și încurajarea eforturilor de integrare europeană ale Republicii Moldova.
„În pofida unei poveri economice, în acest moment găzduim și ajutăm zeci de mii de refugiați din țara vecină. Acest lucru ne reușește datorită unei mobilizări exemplare din partea autorităților și a cetățenilor noștri care în ultimele 20 de zile își oferă casele pentru oamenii din Ucraina. Totodată, în acest efort mizăm în continuare și pe ajutorul celorlalte state europene pentru a putea face față acestei crize umanitare. Republica Moldova gestionează câteva crize concomitent – o situație în care nu a fost vreodată în istoria sa. Astfel, avem nevoie de proiecte privind diversificarea resurselor energetice, dar și intensificarea relațiilor comerciale, astfel ca produsele autohtone să ajungă pe piața țărilor UE”, a menționat șeful Legislativului.
Igor Grosu a apreciat determinarea autorităților spaniole de a ajuta Republica Moldova în contextul complicat legat de criza refugiaților și cea energetică și că țara sa va continua să ofere Moldovei tot ajutorul umanitar necesar.
În încheiere, Igor Grosu și José Manuel Albares Bueno au evidențiat că în cei 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre Moldova și Spania, țările noastre au un parteneriat puternic de cooperare. Drept dovadă servește și faptul integrării armonioase a diasporei Republicii Moldova în această țară.
Totodată, a fost exprimat interesul reciproc pentru extinderea colaborării la toate nivelurile, inclusiv cel parlamentar, iar Grupurile de prietenie au în acest sens un rol special.
Cristina Pendea