Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a efectuat o vizită de lucru în raionul Cimișlia și a discutat cu primarii, reprezentanții autorităților locale, antreprenorii și locuitorii din regiune despre proiectele de dezvoltare locală, dar și problemele cu care se confruntă.
Potrivit informațiilor, doar în ultimii doi ani, prin programele „Satul European” și „Satul European Expres”, în raionul Cimișlia au fost finanțate proiecte în valoare de peste 40 de milioane de lei. Au fost realizate proiecte menite să îmbunătățească condițiile de trai prin asigurarea a zeci de gospodării cu apă și canalizare, renovarea grădinițelor, școlilor și caselor de cultură, construcția terenurilor sportive, modernizarea spațiilor publice etc. Pentru următoarea etapă a programului „Satul European 2”, raionul Cimișlia va beneficia de alte 14 de proiecte în valoare de 50 de milioane de lei.
„Cu siguranță, avem nevoie și de mai multe fonduri pentru a ajunge în toate localitățile, dar, pas cu pas și eforturi comune, vom construi o Moldovă Europeană la noi acasă”.
Vizita de lucru la Cimișlia a continuat cu întâlnirea șefului legislativului cu un grup de antreprenori care au afaceri în agricultură, vinificație și mezeluri. Discuțiile s-au axat pe problemele cu care se confruntă antreprenorii, printre care figurează lipsa sistemului de irigare în raionul Cimișlia și a resurselor umane. „În acest sens, statul dezvoltă programe de asistență și suport pentru dezvoltarea afacerilor. În prezent, prin intermediul investițiilor guvernamentale oferite de AIPA, ODA și al programului 373, antreprenorii pot valorifica oportunitățile disponibile pentru a-și moderniza afacerile și a deveni mai competitivi”, a adăugat Președintele Parlamentului, Igor Grosu.
De asemenea, la Cimișlia, Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a mers la fabrica lui Andrei Ciutac, care produce brânzeturi și cașcavaluri după rețete italiene. Afacerea a fost lansată în 2019 și, zilnic, la fabrică sunt prelucrate aproximativ șase tone de lapte, care sunt colectate de la gospodăriile țărănești din zona de sud a țării. Andrei Ciutac a remarcat că, după ce, anul trecut, statul a început să acorde plăți directe per litru de lapte, problema materiei prime cu care se confrunta a dispărut. Pentru a-și dezvolta afacerea, antreprenorul a beneficiat de diverse proiecte acordate de stat, iar, datorită proiectului Micro-clusterul zootehnic „Cimișlia-Basarabeasca” și a unui grant japonez, fabrica va fi dotată cu utilaje noi pentru procesarea laptelui și frigidere.
La Cimișlia, Președintele Parlamentului a mai discutat cu locuitorii satului Sagaidac și a vizitat grădinița din localite, renovată în cadrul programului „Satul European”.