[ X ]
[ X ]
[ X ]
Igor Dodon: S-au încălcat grav normele constituționale, deciziile proprii adoptate pe parcursul ultimilor ani
15 Aprilie

Liderul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Igor Dodon, notează că prin decizia de astăzi, majoritatea judecătorilor de la Curtea Constituțională CC (3 din 5) au uzurpat instanța supremă a Moldovei în interesul politic al președintelui țării, informează CURENTUL.

Tot el adaugă că, prin aceasta s-au încălcat grav normele constituționale, deciziile proprii adoptate pe parcursul ultimilor ani, recomandările Consiliului Europei și ale Comisiei de la Veneția.

„Decizia de astăzi poate fi comparată cu deciziile CC din luna iunie 2019, când Plahotniuc a încercat să utilizeze CC de buzunar pentru a dizolva parlamentul și pentru a anunța alegeri parlamentare anticipate, în speranța de a obține mai multe mandate pentru partidul său. În anul 2019, aceste tentative au fost declarate de majoritatea parlamentară și comunitatea internațională drept uzurpare a puterii, mai târziu – neconstituționale, iar membrilor CC le-a fost acordat vot de neîncredere și ei au demisionat”, adaugă socialistul.

„Sunt sigur că noi cu toții am devenit martori ai tentativelor de uzurpare a puterii de către Maia Sandu, cu folosirea a 3 magistrați ai CC în stilul oligarhului fugar”, scrie pe Facebook, Dodon.

În același timp, liderul PSRM declară că răspunsul la aceste tentative ar putea fi asemănător cu cel din anul 2019: „nerecunoașterea deciziei CC, vot de neîncredere celor trei membri ai CC cu cererea demisiei acestora, apel către partenerii internaționali cu îndemnul de a interveni și de a curma aceste tentative de lovitură de stat, pentru a restabili statul de drept în Republica Moldova”.

Mihaela Conovali

Inapoi la arhiva noutaților