[ X ]
[ X ]
[ X ]
Igor Dodon: „Responsabile de boicot sunt partidele pro-europene de dreapta, nu locuitorii simpli ai Chișinăului”
21 Noiembrie

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a anunțat, pe o rețea de socializare, că susţine pe deplin poziția Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), informează CURENTUL.

Igor Dodon a declarat că PSRM a desfăşurat, practic, de sine stătător, o activitate amplă privind organizarea şi desfășurarea referendumului la Chișinău.

„Au colectat peste 80 de mii de semnături, au trecut prin toate bătăliile de prin toate instanţele de judecată, au organizat o blitz-campanie electorală, bătând la ușile a zeci de mii de apartamente, desfășurând mii de întrevederi cu locuitorii municipiului în curțile blocurilor, dar și în cadrul a diverse organizații, distribuind sute de mii de materiale de agitație. În rezultat, majoritatea electoratului de centru-stânga (cu excepția a câteva zeci de mii de bugetari, pe care i-a oprit resursa administrativă) s-au prezentat la secţiile de votare. Responsabile de boicot sunt partidele pro-europene de dreapta, nu locuitorii simpli ai Chișinăului, care au urmat îndemnul liderilor săi. Principalii responsabili pentru eșecul referendumului nu sunt Partidul Democrat, nici liberalii. Or, aceștia nu au în capitală susţinerea necesară, iar ratingul lor oscilează în limita erorii statistice. Toți „laurii” pentru rezultatul boicotului îi revin Maiei Sandu şi lui Andrei Năstase, care, din motive neclare, nu se grăbesc să-şi asume acest rezultat şi care, deocamdată, mai au (au avut) susţinere în Chişinău”, a precizat șeful statului.

Totodată, Igor Dodon a menționat că socialiştii vor continua să apere şi mai departe interesele chişinăuienilor simpli. „Ţinând cont de situația din administraţia Chişinăului, trebuie să ne concentrăm atenţia pe ceea ce mai poate fi salvat, să obţinem alocarea de mijloace și susținerea pentru implementarea unor programe sociale ce vizează categoriile defavorizate ale populației. Socialiștii nu renunță la propriile scopuri şi obiective de program – susținerea statalității și identității moldovenești, relansarea și consolidarea parteneriatului strategic cu Federația Rusă, menținerea unor relații reciproc avantajoase cu Uniunea Europeană, susținerea neutralității permanente, creșterea echității sociale, eradicarea corupției, apărarea Ortodoxiei. O atenție deosebita va fi acordata implementării proiectelor sociale”, a punctat el.

Șeful statului s-a referit și la lansarea de către socialiști a activității de amploare și sistematică de pregătire pentru alegerile parlamentare, care se vor desfășura anul viitor.

„Următoarele alegeri parlamentare vor fi cele mai importante din istoria țării noastre. În cadrul acestora, se va decide dacă va continua sau nu să existe Moldova. Pentru aceste alegeri de o importanță crucială ne vom pregăti împreună și cu o dăruire deplină. Pentru identificarea celor mai destoinici candidaţi pentru circumscripţiile uninominale, va fi lansată procedura de votare prealabilă (primaries). Continuă și va fi activizată campania națională de colectare a semnăturilor şi informare a populaţiei referitor la forma de guvernare prezidențială. Astăzi, este clar că reinstaurarea ordinii în țară, eradicarea criminalității şi a corupției sunt posibile doar prin metode şi măsuri drastice, pentru care ar trebui să existe împuterniciri corespunzătoare pentru șeful statului, prevăzute de Constituție şi legislație. În prezent, activiștii Partidului Socialiștilor deja au colectat 300 de mii de semnături în susținerea trecerii la republica prezidențială”, a conchis șeful statului.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților