[ X ]
[ X ]
[ X ]
Igor Dodon: Pe agenda autorităţilor figurează orice numai nu problemele reale ale oamenilor. Moldova ar putea rămâne un stat fără cetăţeni
1 Iulie

Campania „Interesul Național” a fost lansată după o analiză amplă a situaţiei la nivel de ţară, care ne-a convins (pe mine şi pe colegii mei) că în ultimii ani interesul naţional este ignorat cu desăvârşire” – a declarat Igor Dodon, preşedintele Partidului Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM), în cadrul unui interviu pentru TRIBUNA. 

Potrivit politicianului, pe agenda autorităţilor figurează orice numai nu problemele reale ale oamenilor, iar aceste probleme au tangenţă directă cu interesul naţional.

„De aceea, ne-am propus drept scop să scoatem în evidenţă cele mai grave probleme, să atragem atenţia asupra lor şi să elaborăm soluţii pentru ele deja acum, deoarece mâine poate fi prea târziu.

Noi le-am structurat în zece compartimente distincte: natalitatea și demografia; familia tradiţională; valorile creştine; agricultura; identitatea moldovenească; suveranitatea şi neutralitatea; economia şi exportul; pacea şi normalitatea; relaţii bune cu toată lumea; educaţie bună şi tineri acasă. Fiecare dintre aceste domenii este de maximă importanţă, însă, din păcate, ele nu pur şi simplu sunt ignorate, dar asistăm la acţiuni ale guvernării care complică şi mai mult situaţia, iar degradarea pe care o atestăm nu are cum să nu ne îngrijoreze. Astfel, la un moment dat ne putem pomeni în situaţia când nimic nu se va mai putea face pentru a salva ţara. De aceea, scopul nostru este ca de pe acum să fie conştientizate aceste grave probleme şi să începem să acţionăm prompt pentru a salva situaţia”, a menționat el.

Igor Dodon a subliniat că toate problemele sunt grave. „Dar, dacă e să mă refer la una anume, atunci aş scoate în evidenţă natalitatea și demografia. Numai în ultimii ani din Republica Moldova au plecat pentru totdeauna peste 200 mii de cetăţeni. În acelaşi timp, natalitatea în ultimii ani a scăzut cu peste 30 la sută. Spre exemplu, în 2022, natalitatea a scăzut cu peste 8%. Ritmul de depopulare este alarmant – satele sunt pustii, insuficienţa forţei de muncă este tot mai mare, creşte presiunea pe sistemul de pensionare şi pe cel de protecţie socială, bugetul de stat e afectat într-un mod sever etc. Dacă nu ne mişcăm rapid şi nu venim cu soluţii, într-o perspectivă nu chiar atât de îndepărtată Republica Moldova ar putea rămâne un stat fără cetăţeni sau, mai bine zis, un stat populat preponderent de bătrâni, de care nimeni nu va avea grijă. Din păcate, cei de la guvernare nu doar că nu recunosc gravitatea acestei probleme, ci, pe alocuri, prin acţiunile lor, chiar provoacă agravarea ei”, a explicat liderul PSRM.

Socialistul în context a mai spus: „Noi avem deja elaborate soluţii concrete pentru atenuarea crizei demografice şi a consecinţelor sale nefaste asupra domeniului economic, social, umanitar etc. Şi, în discuţiile noastre cu oamenii, expunem aceste soluţii. Mă bucură că oamenii înţeleg gravitatea problemei şi sunt gata să se mobilizeze ca, printr-un efort naţional comun, să reuşim să schimbăm situaţia”.

Inapoi la arhiva noutaților