[ X ]
Igor Dodon: „Nici parlamentarii declarați pro-europeni nu mai cred în vectorul european și nu îl vor fixat în Constituție”
18 Octombrie

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a venit cu o reacție cu privire la proiectul de lege ce prevede includerea sintagmei „integrare europeană” în Constituție, informează CURENTUL.

„Astăzi am văzut cu toții la ce nivel de susținere a ajuns ideea de integrare europeană. Nici parlamentarii declarați pro-europeni nu mai cred în vectorul european și nu îl vor fixat în Constituție. Nici nu era corect ca ideologia unor partide să devină ideologie de stat, deoarece așa ceva este antidemocratic și împotriva principiului de pluralism de idei. Acum, conform Constituției, acest subiect nu va putea fi pus la vot în Parlament pe parcursul unui an de zile. Iar după alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, înțelegem cu toții că o majoritate pro-europeană nu va mai exista”, a scris Dodon, pe o rețea de socializare.

În același timp, Dodon s-a referit la propunerea Partidului Democrat de a organiza un referendum cu privire la includerea sintagmei „integrare europeană” în Constituție. „Cât privește propunerea PDM de a organiza un referendum consultativ, vedem aici cum ei operează cu duble standarde. Anul trecut ei nu au acceptat referendumul consultativ propus de mine, pe subiecte precum: anularea legii miliardului, dizolvarea Parlamentului și alegeri anticipate, reducerea numărului de deputați de la 101 la 71, introducerea Istoriei Moldovei în programul școlar. Noi însă nu ne temem să ieșim la consultări în fața poporului și acceptăm provocarea Partidului Democrat. Și Președinția, și Partidul Socialiștilor, avem certitudinea că votul la referendum va fi negativ, deoarece după 9 ani de guvernare așa-zis pro-europeană, cetățenii nu mai au încredere nici în partidele de dreapta, nici în ceea ce propun aceste partide pseudo-europene, iar referendumul va confirma această dispoziție socială”, a declarat Dodon.

Totodată, el a comunicat despre relațiile cu țările partenere. „Oamenii vor o politică externă echilibrată, stabilirea unor relații bune și în Est, și în Vest: cu Rusia, China, cu Europa și SUA, cu Turcia, cu Uniunea Europeana și Uniunea Eurasiatică, precum și cu alte țări partenere. Și eu voi pleda anume pentru o asemenea abordare politică, în interesul național al țării”, a conchis șeful statului.

Mihaela Conovali

Inapoi la arhiva noutaților