Fostul Președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon spune că mâine va face public recursul său cu privire la decizia de a fi arestat la domiciliu și afirmă că dosarul este unul comandat politic, informează CURENTUL.
„Procuratura Anticorupție a contestat cu recurs mandatul de arest la domiciliu. Prin recursul înaintat, procurorii anticorupție solicită aplicarea măsurii preventive, sub formă de arestare pe un termen de 30 de zile, cu executarea acesteia în Penitenciarul nr.13 din Chișinău.
Apărătorii mei au contestat aplicarea arestului la domiciliu si tuturor interdictiilor, încă vineri, 27 mai.
Mâine, după consultarea cu avocații voi face public recursul meu asupra deciziei de a fi arestat la domiciliu. Din acest act veți vedea cât de slabe și nefundamentate sunt „bănuielile rezonabile” ale procurorilor.
Dosarul este comandat politic, pentru a mă aresta cu orice preț, fără a avea temei real pentru așa ceva. Atrag atenție societății, inclusiv partenerilor străini, care sunt sigur că urmăresc foarte atent derularea acestui proces, cu precedente foarte îngrijorătoare pentru construirea unui stat de drept. Apropo, despre caracterul exclusiv politic al dosarului vorbesc până și mulți comentatori și jurnaliști cu viziuni pro-guvernamentale”, spune Dodon.
De asemenea, fostul Președinte constată o abordare neprofesionistă și politic angajată a procurorilor care se ocupă de acest caz.
„Și cred că anumite decizii disciplinare în privința lor încă urmează a fi luate de către propria lor instituție.
Este important de știut că procurorii din acest grup au fost responsabili și de alte dosare politice, în interesul lui Plahotniuc, pe timpul când Procuratura era capturată de un alt regim de la guvernare, numit oligarhic. Vedem că așa-zisa „reformă” a Procuraturii s-a limitat doar la înlocuirea unor dosare politice cu alte dosare politice, și a unor figuranți, cu alți figuranți. Însă metodele și executorii au rămas, în mare parte, aceiași.
Sunt foarte periculoase și îngrijorătoare scurgerile în presă a probelor pe parcursul perchezițiilor ce au durat cca 12 ore în locuința mea. Am văzut personal cum unii dintre ei, față de mine, făceau poze la diferite documente, care, doar câteva minute mai târziu, au fost publicate în mass-media. Au încetat să facă scurgeri doar după obiecțiile avocaților mei. Este penibilă minciuna lansată ulterior de procurori, precum că avocații ar fi livrat aceste materiale, cu care presa pro-guvernamentală m-a atacat manipulator”, spune Igor Dodon.
Cu privire la biletele de avion, de care se vehicula în presă, Igor Dodon spune că l-a anunțat pe procurorul pe caz că le are și că acestea trebuie anulate și Aeroportul preîntâmpinat, precum și persoanele cu care urma să aibă întrevederi.
Igor Dodon spune că a procurat biletele pe 16 mai, iar deschiderea dosarului penal a fost anunțat pe 18 mai.
„Deci între procurarea biletelor și dosarul penal nu a existat din start nicio asociere, nici nu se știa că îmi va fi deschis acest dosar penal. Și am fost uimit să aud cum procurorul pe caz a declarat apoi, absolut fără scrupule, în instanță și la presă, că am luat bilete ca să evadez. S-a procedat foarte urât, a fost lansată public o minciună care denigrează imaginea mea ca politician, ceea ce o dată în plus mă face să nu am încredere în corectitudinea, independența și profesionalismul procurorilor”, afirmă Dodon.
El mai spune că n-are dubii că metodele vechi de exercitare a presiunilor asupra avocaților săi, inclusiv prin filare și contactarea rudelor, practici menite să-i intimideze și să-i înlăture de la apărare, vor fi operate de cei care sunt puși pe falsificarea dosarului în care este vizat.
„Nu voi fi surprins dacă se va recurge și la alte acțiuni, mai murdare și brutale. Se pun la cale unele scurgeri manipulative în spațiul public de pseudo probe, la falsificarea cărora lucrează echipe întregi”.
Igor Dodon s-a referit și la declarația Președintelui țării, Maia Sandu, care a spus că a aflat din presă despre arestul fostului Președinte.
„…așa afirmație îmi pare absolut necredibilă.
La perchezițiile efectuate la mine la domiciliu a fost implicat SIS, care este în subordinea directă a Președintelui țării (grupul ALFA de la SIS e antrenat să elibereze ostatici sechestrați de teroriști, nu să dea buzna în locuințele liderilor de opoziție).
Știu bine că SIS, MAI, dar și alte instituții, raportează zilnic primelor persoane în stat. Este un proces instituțional obișnuit. Nu cred că șefii SIS, MAI, Procuraturii, CNA, nu au informat-o pe Maia Sandu despre o astfel de operațiune specială, în cadrul căreia va fi percheziționat cu mascați și reținut un fost președinte al țării. Această acțiune în sine este un caz fără precedent în istoria Republicii Moldova.
Nici un conducător al instituțiilor implicate nu risca să meargă la așa ceva fără a pune la curent președintele republicii, căruia i se subordonează instituțional.
Nu poate fi presa moldovenească sau chiar cea americană din or. Boston, mai rapidă decât SIS-ul și zeci de consilierii, care o informează non-stop pe președintele Maia Sandu”, mai spune Dodon.
El este ferm convins că dosarul său se află sub control politic, poate chiar sub un control, care depășește cadrul Președinției.
„Am motive să cred că se urmăresc interese nu doar politice interne, de luptă cu opoziția, ci sunt urmărite și anumite mize geopolitice. Iar timpul le va scoate la suprafață pe toate acestea.
Din ceea ce urmăresc în ultimele zile, constat faptul că tot mai mulți cetățeni ai Republici Moldova înțeleg care este fața adevărată a regimului dictatorial, uzurpator și antisocial, instaurat la Chișinău.
Personal sunt sigur că împreună vom reuși să ținem piept tuturor presiunilor și fărădelegilor.
Noi vom învinge!
Moldova are viitor!”, a mai punctat Dodon.