[ X ]
Igor Dodon: Alaiba a devenit ministru al Economiei la sfârșitul anului 2022 și a abordat atât de serios investițiile străine, încât… au început să scadă
16 Ianuarie

Igor Dodon, liderul socialiștilor, a amintit că, la sfârșitul anului 2023, ministrul Economiei, Alaiba, a declarat că „ne-am propus să devenim țara cea mai atractivă pentru afaceri până în 2027” și a spus că „scopul este, desigur, nobil, dar în realitate, pozițiile financiar-economice externe ale țării se înrăutățesc”, informează CURENTUL. 

Astfel, politicianul s-a referit la două aspecte:

„Primul aspect. Deja în acest an, în Legea bugetului este prevăzut că guvernul va primi 780 mln. de dolari și va rambursa 570 mln. de dolari, adică din cei 15 miliarde de lei credite externe, vor fi returnați 11 miliarde, iar pentru finanțarea cheltuielilor bugetare vor rămâne DOAR 4 miliarde, adică de două ori mai puțin decât în 2023 și de trei ori mai puțin decât în 2022! Încotro mergem?! Într-o groapă de datorii. Împrumuturi noi vor fi mai puține, dar vom restitui mai mult. Iată prețul politicilor pe care a avut-o guvernarea pe durata întregului său mandat. Accentul principal – pe partenerii externi, cu ignorarea completă a nevoilor economiei!

Al doilea aspect. În primele 9 luni ale anului 2023, atât fluxul brut, cât și cel net al investițiilor străine directe au înregistrat scăderi. În special, investițiile în capitalul subiecților economici au scăzut semnificativ, adică investițiile reale. Alaiba a devenit ministru al Economiei la sfârșitul anului 2022 și a abordat atât de serios investițiile străine, încât… AU ÎNCEPUT SĂ SCADĂ! De la 30 de mln. de dolari în trimestrul al patrulea al anului 2022 – la 25 de mln. în primul trimestru al anului 2023 și 4,8 mln în al treilea trimestru”.

„Atunci când reprezentanții puterii sunt întâmpinați cu căldură în străinătate și abordați prietenește – este, desigur, bine, dar ce beneficii are țara din aceasta?! Dacă după fiecare vizită a președintelui, prim-ministrului și a ministrului Economiei peste hotare ar veni noi investiții, asta ar fi cu adevărat o recunoaștere a creșterii atractivității țării noastre. Însă, cu această conducere, atractivitatea Moldovei se reduce doar la niște lovituri ușoare pe umăr!”, a concluzionat el.

Inapoi la arhiva noutaților