[ X ]
[ X ]
[ X ]
Igor Dodon a venit cu o adresare către cetățeni, în contextul COVID-19. Președintele se va adresa Guvernului pentru a institui starea de urgență în țară
16 Martie

Președintele R. Moldova, Igor Dodon, a luat decizia de a se adresa Guvernului pentru a face toate demersurile necesare către Parlament pentru a institui starea de urgență în R. Moldova, transmite CURENTUL.

Anunțul a fost făcut în cadrul unei adresări către cetățeni, în cadrul căreia Igor Dodon a menționat că decizia va fi luată în cadrul Comisiei naționale extraordinare pentru sănătate publică.

În acest context, Președintele s-a adresat cetățenilor R. Moldova:

„Dragi concetățeni!
Vin cu această adresare în contextul crizei pandemice provocate de virusul de tip nou COVID-19. Mulți lideri importanți se referă la COVID-19 cu termeni îngrijorători. Țări cu economie puternică, cu medicină performantă au scăpat lucrurile de sub control și luptă pentru a stopa creșterea numărului de cazuri de infecție. R. Moldova este mai vulnerabilă economică și social ca aceste țări. Urmează să fim mai precauți și mai fermi în decizii și acțiuni. Măsurile ferme luate de CSS și Guvern au reușit să limiteze răspândirea virusului. Apariția cazurilor cu transmitere locală ne îndeamnă să luăm măsuri mai drastice. Haideți să nu lăsăm panica să ne controleze instinctele, să nu ne îmbulzim în magazine, să nu fim răi, să nu răspândim știri false, să lăsăm medicii să lucreze. Fac un apel de solidaritate către persoanele în vârstă. Să-i ajutăm să rămână sănătoși și după criză”, a spus Igor Dodon.

De asemenea, șeful statului a venit câteva apeluri către diverse grupuri de cetățeni.

„Rog comunitatea mediului de afaceri să acționeze în stil de solidaritate cu cetățenii și să nu majoreze prețurile la produsele necesare oamenilor. Rog toate băncile să analizeze posibilitatea reeșalonării creditelor sau asigurarea facilităților pentru cetățeni. Rog profesorii să ia măsurile necesare pentru a activa în regim online pentru a reduce pagubele de o posibilă prelungire a carantinei. Rog cetățenii să respecte regimul de carantină și să asigure dezinfectarea zonelor. Cer polițiștilor și lucrătorilor vamali să asigure regimul de carantină și să monitorizeze persoanele care vin din afara țării. Cetățenii de peste hotare să ne înțeleagă acțiunile și să ne ajute să putem menține măsurile de precauție pentru a proteja concetățenii noștri. Fac apel către confesiile religioase să asigure transmisiunile live din cadrul entităților, fără a face întrunirile în masă. Vin cu un mesaj către clasa politică – să lăsăm deoparte lupta geopolitică și politică și să avem abordări responsabile pentru a ajuta cetățenii. Fac apel către mass-media să nu distribuie falsuri și panică în rândul cetățenilor. Mă adresez medicilor: Bravo vouă! Dați dovadă de curaj, patriotism și vă asigur că țara nu-și va uita eroii acestor vremuri”, a menționat Igor Dodon.

Menționăm că, la ora 16:30 Comisia națională extraordinară pentru sănătate publică se va convoca în ședință și va decide dacă va înainta Parlamentului demersurile necesare pentru a institui starea de urgență în țară.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților