[ X ]
[ X ]
[ X ]
Igor Boțan: În primăvara acestui an, problema alegerilor parlamentare anticipare va fi pe agenda clasei politice
24 Noiembrie

Analistul politic Igor Boțan afirmă că țara nu poate merge înainte cu un asemenea Parlament, iar subiectul alegerilor parlamentare anticipate va fi pe agenda clasei politice în primăvară, transmite CURENTUL.

În cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă, Igor Boțan a spus că în eventualitatea unor anticipate, partidele unioniste și Platforma DA trebuie să caute cum să se coalizeze cu PAS.

„…Deși legea interzice ca șeful statului să aibă relații speciale cu vreun partid, dl Igor Dodon nu a ascuns niciodată, ba dimpotrivă, a afirmat în mod public, răspicat, că este lider informal al Partidului Socialiștilor. Nu cred că dna Maia Sandu va urma acest exemplu, dar oricum ne dăm seama că acum pe val este anume PAS-ul, iar Platforma DA și partidele unioniste acum pot deplânge faptul că nu au făcut coaliție înainte de alegerile prezidențiale, pentru că toată frișca electorală a adunat-o Partidul Acțiune și Solidaritate, iar ceilalți acum, în eventualitatea alegerilor parlamentare anticipate, ar trebui cumva să găsească o soluție pentru a se coaliza cu PAS-ul. Cred că asta explică de ce liderii unioniști din parlament care anterior erau foarte vocali în favoarea alegerilor parlamentare anticipate acum demonstrează reticență, același lucru demonstrează și Platforma DA”, spune Igor Boțan.

Analistul politic a spus că și Guvernul este fără mandat.

„E nevoie de congres, e nevoie de analize, dar cert este un lucru – țara nu poate merge înainte cu acest parlament și, cel mai probabil, în primăvară problema alegerilor parlamentare anticipate va sta foarte-foarte ferm pe agenda clasei politice. Marea problemă e cum ajungem până în primăvară și cum dna Maia Sandu începe să-și realizeze promisiunile, în special cele legate de scoaterea țării din izolare și de convingerea partenerilor de dezvoltare să susțină Republica Moldova pentru a depăși criza. Problemele legate de dizolvarea parlamentului cred că sunt pe agendă, actualul guvern al lui Ion Chicu nu mai are mandat, pentru că nimeni nu l-a forțat pe Ion Chicu acum un an de zile să ceară din partea parlamentului mandat doar pe un an de zile, până la alegerea șefului statului. Iată, alegerea șefului statului a avut loc, deci, guvernul este fără mandat din partea parlamentului”, a mai spus Igor Boțan.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților