30 de observatori naționali Institutului pentru Drepturile Omului din Moldova (IDOM), acreditați de Comisia Electorală Centrală, au fost dislocați în timpul alegerilor prezidențiale din Republica Moldova în 3 spitale de psihiatrie și 6 internate psihoneurologice din țară, cu scopul de a monitoriza exercitarea dreptului la vot de către persoanele cu dizabilităţi mintale. Observatorii au determinat mai multe nereguli în acest proces, informează CURENTUL.
Potrivit raportului IDOM, principalele nereguli înregistrate și raportate au ținut de neasigurarea accesului la vot sub pretextul incapacităţii pacienţilor de a-şi exercita acest drept, dar și influenţarea de către personalul instituţiei a exprimării votului alegătorilor.
Mai mult decât atât, în rapoartele lor, observatorii au arătat că nu toate persoanele cu drept de vot din instituțiile psihiatrice din țară au fost incluse în listele electorale pentru scrutinul prezidențial din 30 octombrie și 13 noiembrie 2016, iar în unele instituții votul exprimat nu a fost unul secret.
Potrivit experților IDOM, incidentele însă nu sunt de natură să influențeze rezultatul final al alegerilor președintelui Republicii Moldova.
În scopul asigurării exercitării dreptului electoral pentru persoanele cu deficienţe intelectuale sau psiho-sociale, Institutul pentru Drepturile Omului din Republica Moldova a ținut să vină cu un set de recomandări pentru autorităţile statului. Printre acestea se enumeră asigurarea de materiale de vot accesibile şi uşor de înţeles şi utilizat, garantarea exprimării libere a voinţei persoanelor cu dizabilităţi ca alegători prin asistarea la vot de către o persoană la alegerea lor, organizarea de către reprezentanții CEC-lui / ONG-lor de profil a sesiunilor de simulare a procesului de vot cu scopul de a familiariza beneficiarii instituțiilor cu etapele votării etc.
Amintim că, IDOM monitorizează alegerile începând cu scrutinul electoral din 2009.
Cristina Gurez