[ X ]
IDIS Viitorul: Noi ne asumăm angajamentul să scriem un document ce se va numi „Alerte în 2019 în domeniul energiei”
25 Septembrie

IDIS Viitorul a organizat, astăzi, o conferință cu subiectul „Energia ca Armă Politică: Cum poate schimba agenda politică deficitul de Securitate energetică”, informează CURENTUL.

În cadrul conferinței au fost discutate mai multe subiecte legate de integritatea procesului politic și electoral în statele în tranziție, cu prezența unor experți invitați din Ucraina, România și Republica Moldova. Totodată, conferința a abordat și subiectul folosirii instrumentelor hibrid, inclusiv comerțul și energia, drept arme de influențare a agendelor naționale, în condițiile lipsei de alternative credibile.

Expertul în politici energetice, Victor Parlicov, a comunicat mai multe detalii cu privire la subiectul evenimentului.

„Pentru Rusia, întotdeauna, energia și economia a fost un instrument care servea un scop mai larg, dar dacă e să vorbim de Ucraina – pretinsa reducere a prețului la gaz a fost condiționată de prezența militară a trupelor rusești în Sevastopol. În Republica Moldova știm foarte bine cum contractele de furnizare a gazelor naturale sunt utilizate. Gazul este nu doar o marfă, dar și un instrument de influență”, a precizat el.

Expertul în politici economice, Veaceslav Ioniță, a vorbit despre poziția Republicii Moldova în sistemul de negociere. „Eu văd cum Federația Rusă își negociază interesele și nu văd aceasta la Ucraina și Republica Moldova. Noi intrăm atunci perfect în agenda lor. Republica Moldova cu cei din Ucraina ar trebui să facă un schimb de agende în relațiile de negociere. Totodată, Republica Moldova trebuie să aibă poziții puternice în sistemul de negociere. Dorința noastră este ca, într-o manieră optimistă, Republica Moldova să-și definească foarte clar foaia de parcurs. Atunci când vorbim de securitatea energetică vorbim de securitatea Republicii Moldova.

Directorul Executiv al IDIS Viitorul, Igor Munteanu, a venit cu anumite concluzii cu privire la subiectul abordat. „În ceea ce ține de acest subiect, colegul nostru din Ucraina a vorbit despre un lucru important – despre existența unui consiliu în acest sens. Totodată, nu există niște poziții clare din partea actorilor politici, toată lumea așteaptă ca problema sa fie rezolvată. Noi ne asumăm angajamentul să scriem un document, ce se va numi „Alerte în 2019 în domeniul energiei”, în care vor fi cele mai importante idei la acest subiect. Sperăm că documentul acesta va fi acceptat public de anumite entități și partide politice”, a conchis Munteanu.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților