[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
IDIS „Viitorul”: Bălți – lider în clasamentul celor mai transparente localități din țară
9 Noiembrie

Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale IDIS „Viitorul” împreună cu Institutul pentru Reforme Economice și Sociale INEKO din Slovacia au publicat clasamentul localităților cu cel mai înalt nivel de transparență a administrațiilor publice locale din Moldova.

Potrivit acestuia, pentru al doilea an consecutiv, administrația din Bălți rămâne a fi lider, la mare distanță, cu 82 de puncte din 100 posibile. Tot municipiul Bălți este unica localitate care a fost inclusă în categoria A+, conform nivelului de transparență.

După Bălți, în clasamentul transparenței au intrat, la mare distanță, Cimișlia și Cahul, iar printre raioane cele mai transparente au fost recunoscute Strășeni, Fălești și Cahul.

„Timp de trei ani avem o cooperare frumoasă cu partenerii din Slovacia și în această perioadă am învățat foarte multe. Am învățat metodologia de identificare a celor mai transparente autorități locale și am aflat care sunt instrumentele de măsurare a sustenabilității financiare”, a declarat Liubomir Chiriac, directorul executiv IDIS „Viitorul”.

Cele 60 de localități (40 de orașe și 20 cele mai mari sate/comune) și 32 de consilii raionale au fost evaluate în baza următoarelor nouă criterii de transparență: accesul la informație, participarea în procesul decizional, procesul bugetar, organizarea și desfășurarea achizițiilor publice, administrarea proprietății publice, conflictul de interese, resursele umane, serviciile sociale și investițiile raionale. Punctajul maxim pentru administrația unui autorități publice locale constituie 100 de puncte. Astfel, cea mai transparentă localitate este municipiul Bălți, cu 82 de puncte.

„Este de menționat că Bălți este singurul oraș al Moldovei care a asigurat o transparență de 100% în domeniul achizițiilor publice și administrării proprietății publice, domenii care tradițional reprezintă surse pentru corupție în marea majoritate a autorităților publice locale din Moldova.

Situația în administrarea municipiului Bălți s-a schimbat radical după victoria la alegerile locale din 2015 a politicianului Renato Usatîi și echipa „Partidului Nostru”, condus de acesta. La alegerile locale noi, din această primăvară, orășenii și-au confirmat susținerea pentru această formațiune, reprezentantul acesteia, Nicolai Grigorișin, fiind ales în funcția de primar din primul tur”, menționează Partidul Nostru.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților