[ X ]
[ X ]
[ X ]
Iată unde poți afla totul despre alegerile parlamentare din circumscripția nr.38!
26 Februarie

Asociația pentru Democrație Participativă ADEPT, sub egida Coaliției civice pentru Alegeri Libere și Corecte, a lansat un compartiment nou al site-ului www.alegeri.md, care prezintă informații despre mersul campaniei electorale în circumscripția electorală uninominală nr.38, Hâncești, în contextul alegerilor parlamentare noi din 15 martie 2020, informează CURENTUL.

Directorul executiv al ADEPT, Igor Boțan a menționat că, alegerile parlamentare noi din circumscripția uninominală nr.38 Hâncești sunt primul eveniment electoral al anului 2020, în care sunt programate și alegeri prezidențiale ordinare.

„Importanța acestor alegeri este și mai mare în contextul politic creat după scrutinul local general din 20 octombrie/3 noiembrie 2019. Efortul de constatare a potențialului organizatoric al partidelor la alegerile parlamentare noi din circumscripția nr. 38, Hâncești este util pentru a stabili corelația dintre rezultatele celor șapte concurenți electorali înregistrați în competiție și potențialul organizatoric al partidelor care i-au înaintat. În acest context, Asociația ADEPT a estimat potențialul organizatoric și administrativ al formațiunilor politice, reieșind din numărul de candidați înregistrați la funcția de primar și de consilier local coroborat cu numărul de mandate obținute de fiecare formațiune politică participantă la alegerile locale generale. Rezultatele cercetării arată că la alegerile parlamentare noi din circumscripția uninominală nr. 38, Hîncești participă, direct sau indirect, nouă partide politice din 47 înregistrate în Republica Moldova. Cu excepția Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, toate cele nouă formațiuni au participat și la alegerile locale din 20 octombrie 2019 în cele 25 de unități administrativ-teritoriale de nivelul I ale raionului Hîncești”, a precizat Boțan.

Potrivit lui, similar evenimentului electoral din toamna anului trecut, factorul organizatoric al partidelor politice s-a manifestat plenar și în cadrul desemnării și înregistrării candidaților pentru participarea la alegerile parlamentare noi în circumscripția nr. 38.

„Totuși, există mai mulți agenți capabili să influențeze rezultatele alegerilor din 15 martie 2020. Primul factor este prestația candidaților. Un alt element crucial se leagă nemijlocit de comportamentul partidelor în spațiul public. Scindarea unor formațiuni și coalizarea altora ar putea influența opțiunile electoratului din circumscripția nr. 38 la parlamentarele noi din 15 martie 2020. Pentru o imagine mai largă a contextului politic și electoral din preajma alegerilor din circumscripția nr. 38, pe site-ul www.alegeri.md au fost publicate mai multe informații de interes public: știri electorale, datele biografice ale candidaților înregistrați, declarațiile de avere și interese personale, ofertele electorale și declarațiile de presă ale acestora. De asemenea, în ziua alegerilor parlamentare din 15 martie 2020 pe site-ul www.alegeri.md va fi reflectată prezența alegătorilor la urnele de vot, iar după închiderea secțiilor de votare vor fi publicate rezultatele obținute de fiecare candidat și rapoartele de monitorizare ale campaniei electorale”, a informat Boțan.

Potrivit lor, portalul www.alegeri.md își propune să reflecte în mod imparțial, echidistant și detaliat desfășurarea procesului electoral pe toate dimensiunile acestuia și să contribuie la educarea electorală și civică a cetățenilor, precum și la responsabilizarea aleșilor și a instituțiilor elective ale statului.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților