Odată cu încălzirea vremii în fondul forestier există riscul izbucnirii, dar și răspândirii incendiilor. În acest context, Agenția „Moldsilva” a dispus entităților silvice subordonate să intensifice paza sectoarelor de pădure gestionate, conform Regulamentului securității antiincendiare, transmite CURENTUL.
Se prevăd următoarele măsuri: elaborarea şi aprobarea graficelor de patrulare permanentă a fondului forestier; crearea şi întreţinerea fâşiilor mineralizate, construirea şi repararea drumurilor de însemnătate antiincendiară; suplimentarea numărului de paznici antiincendiari antrenaţi în procesul de patrulare; dotarea întreprinderilor, ocoalelor, cantoanelor silvice și sectoarelor tehnice cu echipament necesar de stingere a incendiilor; identificarea sectoarelor deosebit de periculoase cu desfășurarea acțiunilor concrete de îmbunătățire a pazei și profilaxiei antiincendiare; asigurarea tuturor posturilor cu utilaje și mijloace antiincendiare conform normelor stabilite, instruirea echipelor de pompieri silvici cu modalitatea de organizare a stingerii incendiilor.
De menționat că cea mai mare parte a incendiilor înregistrate în fondul forestier pe teritoriul Republicii Moldova sunt provocate intenționat, sau din neglijența și neatenția oamenilor, nerespectând normele antiincendiare în special în perioadele secetoase, concomitent cu creșterea temperaturii sporește și suprafața pădurilor afectate de incendii.
În acest context în anul 2016 în fondul forestier național gestionat au fost înregistrate 83 cazuri de incendii, care au afectat o suprafață de 173 ha.
Totodată, atenţionăm că în conformitate cu art. 84 al Codului Silvic sunt considerate contravenţii silvice, nimicirea şi vătămarea pădurilor ca rezultat al incendierii sau folosirii neglijente a focului, încălcarea regulilor de apărare împotriva incendiilor şi regulilor sanitare în pădure. Persoanele fizice şi juridice, care se fac vinovate de aceste încălcări sunt trase la răspundere în conformitate cu legislaţia în vigoare.
Cristina Parfeni