[ X ]
[ X ]
[ X ]
Iată lista celor zece realizări ale Ministerului Mediului în anul 2016
26 Ianuarie

Ministrul Mediului (MM), Valeriu Munteanu, într-o postare pe blogul său, a enumerat cele 10 realizări ale ministerului în anul 2016, transmite CURENTUL.

Prima realizare a MM ține de apă și sanitație în sate și orașe:

„În 2016 au fost realizate de Ministerul Mediului proiecte de apă și sanitație în 248 de sate și orașe din Republica Moldova, însumând conducte de peste 400 km. La fel, au fost negociate și pregătite două proiecte mari, regionale, care vor fi implementate începând cu 2017:
Regionala Soroca—Bălți, cunoscută drept Moldova–Nord, în valoare de 30 mln euro.

Regionala Moldova Centru, Chișinău—Strășeni—Călărași, în valoare de 15 de mln euro”.

A doua realizarea fortificarea barajului lacului Ghidighici:

„A fost realizat proiectul de fortificare a barajului Ghidighici, reconstruindu-se evacuatorul de fund, o problemă ce amenința municipiul Chișinău cu inundații, de peste 20 de ani. Locuitorii capitalei pot fi siguri acum de durabilitatea barajului de la lacul Ghidighici”.

A treia realizare a fost interzicerea pescuitului industrial pe Prut și Nistru:

„Pentru prima dată în ultimii 25 de ani, a fost interzis pescuitul industrial pe Prut și Nistru, dând acces la mii de pescari amatori în detrimentul unor grupuri economice înguste, care monopolizaseră aceste cursuri de apă, tot odată în 2016, în urma îmbunătățirii managementului, au fost încasați de 6 ori mai mulți bani din permisele de pescuit sportiv și de amatori”.

A patra realizare a fost interzicerea extragerii nisipului și prundișului dein Prut și Nistru:

„Au fost realizate modificări ale cadrului legal și normativ, pentru interzicerea totală a extragerii nisipului și prundișului din Prut și Nistru, asigurând astfel capacitatea de filtrare a apei din aceste râuri, care este sursa principală de alimentare cu apă pentru 80% din populația statului nostru”.

A cincea realizare a fost reabilitarea râurilor mici, repopularea cu pește și curățarea:

„S-au realizat acțiuni fără precedent în ultimii 25 de ani de reabilitare a râurilor mici, în special a râului Răut, care a fost curățat de peste 200 de stăvilare ale braconierilor. În vederea creșterii capacității ihtio-faunistice pe Prut și Nistru, s-a realizat popularea cu puiet de pește”.

Interzicerea dării în arendă a pădurilor este cea de-a șasea realizarea a Ministerului:

„S-a interzis darea în arendă a pădurii, acțiune așteptată de aproape 10 ani, s-au introdus reglementări restrictive consistente, în vederea excluderii construcțiilor din pădurile statului”.

Exportul de lemn – a șaptea:

„Pentru prima dată în ultimii 25 de ani, a fost interzis exportul de lemn brut, au fost interzise tăierile rase în pădurile fundamentale, descurajând astfel tăierile ilegale și speculațiile economice din acest domeniu”.

Aprobarea planului extinderii fondului forestier – al optulea:

„A fost aprobat un plan de extindere a fondului forestier, adoptându-se în acest sens cadru normativ necesar de interacțiune dintre autoritatea centrală de mediu și APL, deținători de teren spre împădurire. A fost operaționalizat proiectul Băncii Mondiale de extindere a fondului forestier, în valoare de 20 milioane de dolari, implementarea căruia va începe anul acesta”.

Managementul deșeurilor – a noua realizare:

„Au fost realizate activități fundamentale de pregătire a planurilor de management al deșeurilor în cele 8 regionale, iar în 2017 vor începe lucrările de construcție în Zona 2 Leova-Cimișlia-Basarabeasca. Pentru prima dată în ultimii 20 de ani, din banii Fondului Ecologic au fost procurate în municipiul Chișinău 3000 coșuri de gunoi, peste 800 de platforme de acumulare a deșeurilor, inclusiv 5 platforme cu acumulare subterană, care vor fi date în exploatare în viitorul apropiat”.

Și a zecea realizare ține de înăsprirea reglementărilor în domeniul cinegetic:

Au fost înăsprite reglementările în domeniul cinegetic, a fost pregătit și prezentat Parlamentului spre aprobare, cadrul legal necesar pentru demonopolizare a acestui sector. După doi ani de acțiuni prohibitive în acest domeniu, putem constata cu certitudine că există premise pozitive de regenerare a faunei sălbatice, secătuite mai ales în ultimii 20 de ani, prin acțiunile de concreștere a tagmei vânătorilor cu cea a braconierilor, protejați masiv de factorul politic”, scrie Valeriu Munteanu pe blogul său.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților