[ X ]
[ X ]
[ X ]
Iată în ce an luna ianuarie a fost cea mai rece și cea mai caldă în Republica Moldova
3 Ianuarie

Luna ianuarie în Republica Moldova este cea mai rece lună a anului. Temperatura medie lunară a aerului pe teritoriu variază între -2,5ºC în sudul țării şi -4,5ºC în nordul ei, transmite CURENTUL.

Cea mai rece lună ianuarie pentru toată perioada de măsurători instrumentale pe cea mai mare parte a teritoriului a fost în anul 1963 − temperatura medie lunară a aerului a oscilat între -10,5ºC (Cahul) și -15,3ºC (Soroca). Cea mai caldă lună ianuarie s-a înregistrat în anul 2007 − temperatura medie lunară a aerului a constituit în teritoriu între +2,5ºC (Briceni) și +4,2ºC (Bravicea).

Valorile medii zilnice ale temperaturii aerului pe parcursul luni oscilează în teritoriu între -20..-29ºC (1963) şi +8..+11ºC (1948). Minima absolută a temperaturii aerului pentru întreaga perioadă de observaţii a constituit -35,5ºC (Brătuşeni, r. Edineţ, 20.01.1963), iar maxima absolută a atins +16,0ºC (Dubăsari, Bravicea, 21.01.2007).

În luna ianuarie sunt posibile următoarele fenomene: ceață (în medie 3-10 zile), depuneri de chiciură şi polei (în medie 4-9 zile), gheţuş (în medie 7-19 zile) şi viscole (în medie 1-3 zile).

În luna ianuarie culturile de toamnă se află în fond în stare de repaus vegetativ. În anii cu iarnă blîndă pentru culturile ce iernează sunt periculoase moinele. Acestea sunt fenomene frecvente pe teritoriul țării. Cele mai periculoase sunt moinele cu tempetatură medie zilnică de +5°C şi mai ridicată. În timpul acestora are loc reluarea vegetaţiei culturilor de toamnă şi a celor pomicole, şi este posibilă vătămarea ulterioară a lor în cazul scăderii bruşte a temperaturii. Numărul de zile cu mocnă în luna ianuarie constituie în medie 12-18 zile.

Coroanele pomilor fructiferi şi mugurii lor florari pot suporta geruri de pînă la -25..-30°C. În condiţiile Republicii Moldova vătămarea culturilor pomicole se observă mai frecvent după moine îndelungate de iarnă, care reduc semnificativ rezistenţa pomilor la ger.

În perioada repausului relativ viţa de vie suportă, în general, temperaturi de pînă la -12°C, iar unele soiuri pînă la -15..-20°C. În medie pieirea ochiurilor viţei de vie nu depăşeşte 10-20%.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților