Vârstnicii de peste 60 de ani pierd jumătate din zi pentru activități de îngrijire personală, 7,3 ore din timp îl dedică activităților de muncă pentru profit sau treburi gospodărești, și 4,3 ore își petrec timpul liber, transmite CURENTUL.
Femeile dedică muncii cu 1,6 ore mai mult decât bărbații. Activităților de media în jur de 2,8 ore. Bărbații cu jumătate de oră mai mult, cu 1,1 ore mai mult lucrează pe zi decât femeile.
Bărbaţii față de femei participă într-o măsură mai mare la „viaţa socială / divertisment” şi la activităţile de „utilizare a calculatorului / practicarea hobby-urilor”.
Ca urmare a faptului că bărbaţii practică într-o măsură mai mare activităţi în afara casei, aceştia într-o proporţie mai mare consumă mai mult timp pentru deplasare pe parcursul zilei: 69,4% pentru bărbaţi faţă de 61,5% pentru femei.
În grupa activităţilor de „îngrijire personală”, somnul este cea mai importantă activitate. În medie o persoană cu vârsta de 60 ani şi peste doarme câte 10 ore/zi, fără diferenţe semnificative pe sexe.
A doua activitate importantă în această grupă este „servitul mesei”. În medie, o persoană în etate alocă pentru servitul mesei câte 1,5 ore pe zi. Fiecare a doua persoană vârstnică serveşte masa în singurătate.
Din totalul populaţiei de 60 ani şi peste, 18,1% lucrează. În medie, ziua de muncă a unei persoane durează 6,9 ore.
Pentru „munca voluntară și activitățile participative” vârstnicii consumă în medie câte 2,4 ore pe zi, în aceste activități. Majoritatea timpului (98,7%) petrecut de vârstnici în aceste activităţi revine participării populaţiei la activităţile religioase.
„Sportul și activitățile de exterior” sunt răspândite în rândul a peste 15% de vârstnici cu o durată a timpului alocat de 1,5 ore pe zi. Cea mai populară activitate din această grupă, cu o durată medie de 1,4 ore pe zi și practicată de 14,7% din persoanele în etate este plimbatul.
Circa 2,3% din persoanele vârstnice petrec 1,4 ore/zi la calculator comunicând cu cineva sau căutând informaţii pe Internet.
Din numărul total de persoane cu vârsta de 60 ani şi mai mult 64,6% se deplasează zilnic cu un anumit scop.
Mijlocul / modul de deplasare, care deţine primul loc după durată în rândul vârstnicilor este „mersul pe jos”. El constituie peste trei pătrimi (77,0%) din această categorie de activitate umană călătorie/deplasare). Apoi, urmează deplasarea cu transportul public (autobuz/„microbuz”) (9,6%) şi transportul privat (4,5%).
Cristina Parfeni