„Accesul la deciziile autorităților publice locale este un drept al cetățenilor. Este vorba, în primul rând, de cum sunt cheltuiți banii publici. Pe de altă parte, este obligația autorităților de a pune la dispoziție informația cetățenilor. Acest lucru ar responsabiliza autoritățile publice locale”. Declarația a fost făcută de Viorel Pârvan, expert IDIS Viitorul și Viorel Rusu, expert CALM, exprimată în cadrul emisiunii „60 de minute realism economic”, transmite CURENTUL.
Consiliile raionale din Strășeni, Sângerei și Soroca sunt cele mai transparente în ce privește accesul la informație. Mai puțin deschise sunt autoritățile atunci când vine vorba de implicarea cetățenilor în procesul decizional, astfel încât autoritățile publice nu obișnuiesc să organizeze consultări publice pe marginea proiectelor de decizii.
”Transparența deciziilor autorităților publice îi vizează pe cetățeni. Sperăm că viața lor să fi mai bună în acele localități care sunt mai transparente unde este publicată toată informația privind activitatea aleșilor locali”, a explicat Viorel Pârvan.
În opinia lui Viorel Rusu, expert CALM, nu toate autoritățile publice locale reușesc să publice informațiile despre activitatea și bugetele pe care le aprobă din cauza resurselor limitate pe care le au. ”Pe viitor procesul de transparentizare va lua amploare, iar în rezultat cetățenii se vor putea implica mai mult în luarea deciziilor din comunitate cu ajutorul sectorului asociativ. De acest lucru depinde calitatea deciziei care se va răsfrânge asupra cetățenilor”.
”Publicarea deciziilor nu este o problemă. Treptat, publicarea lor va fi asigurată prin platforma registrului actelor locale. Problema este cum va funcționa platforma și cum va asigura conexiunea cu diferite autorități. Ideea este că publicarea deciziilor ar responsabiliza aleșii locali în fața cetățenilor și avantaje pentru a câștiga un nou mandat”, a conchis Rusu.
Cristina Pendea