În Consiliul de Integritate al Autorității Naționale de Integritate au fost desemnați pînă în prezent, 4 membri dintre cei 7 membri – conform legii, informează CURENTUL.
Astfel potrivit Legii, Consiliul de Integritate este constituit din 7 membri, dintre care: un reprezentant desemnat de Parlament; un reprezentant desemnat de Guvern; un reprezentant desemnat de Consiliul Superior al Magistraturii; un reprezentant desemnat de Consiliul Superior al Procurorilor; un reprezentant desemnat de Congresul Autorităților Locale din Moldova; doi reprezentanți ai societății civile.
Până în prezent, și-au delegat reprezentanții Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) – Victor Micu, Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) – Mircea Roșioru, Congresul Autorităților Locale (CALM) – Viorel Rusu. Parlamentul l-a selectat prin concurs public pe Sergiu Ostaf, directorul Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului (CreDO), aprobat de Legislativ pe 22 decembrie.
Totodată, urmează să fie desemnat un reprezentant și din partea Guvernului.
Ce ține de reprezentanții societății civile în cadrul Consiliului, Comisia de selectare a reprezentanților societății civile în Consiliul de Integritate al ANI se va întruni și mâine, 27 decembrie 2016, ora 15:30, la Ministerul Justiției, pentru a pronunța decizia finală, potrivit regulilor stipulate în Hotărârea de Guvern.
Pentru calitatea sus-menționată au aplicat 7 persoane, dintre care 6 au fost intervievate la 26 decembrie curent, iar un alt candidat va fi intervievat astăzi, 27 decembrie curent.
Precizăm că, potrivit legii cu privire la Autoritatea Națională de Integritate, poate fi numită în funcţia de membru al Consiliului persoana care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii: deţine cetăţenia Republicii Moldova; are capacitatea de exerciţiu deplină; are studii superioare; nu are antecedente penale, inclusiv stinse, ori care nu a fost absolvită de răspundere sau pedeapsă penală, inclusiv printr-un act de amnistie sau de graţiere; nu a fost privată de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita anumite activități, ca pedeapsă principală sau complementară, printr-o hotărîre judecătorească definitivă; în privința căreia nu s-a constatat, prin act definitiv, încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese, al incompatibilităților sau al restricțiilor; în privința căreia nu există o hotărîre irevocabilă a instanței de judecată prin care s-a dispus confiscarea averii nejustificate; nu este şi nu a fost în ultimii 2 ani membru al vreunui partid politic, nici nu a desfășurat vreo activitate politică; este aptă din punct de vedere medical pentru exercitarea funcţiei conform certificatului medical de sănătate eliberat în condițiile legii; cunoaşte limba de stat; nu a fost colaborator operativ sau agent sub acoperire al serviciilor de informaţii, inclusiv informator al acestor servicii pînă în anul 1991.
Mandatul de membru al Consiliului este de 5 ani, fără posibilitatea numirii pentru un alt mandat consecutiv, și încetează odată cu expirarea acestuia sau prin revocarea persoanei de către entitatea care a desemnat-o, sau prin demisie, sau prin pensionare, sau în caz de deces al persoanei. În cazul încetării mandatului înainte de termen, entitățile vizate desemnează, în termen de 20 de zile lucrătoare, un nou membru al Consiliului în condițiile alin. În cazul în care nu a fost numit un nou membru al Consiliului pînă la expirarea mandatului celui actual, ultimul îşi exercită atribuţiile pînă la numirea unui nou membru.
Cristina Pendea