[ X ]
[ X ]
[ X ]
Iată ce va urma după decizia de ieri a CC, potrivit lui Andrian Candu!
18 Octombrie

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, în cadrul unei conferințe de presă, s-a expus pe marginea hotărârii de ieri a Curții Constituționale, ce constată că șeful statului a încălcat Constituția și există motiv de suspendare, informează CURENTUL.

„Aș vrea să-mi exprim regretul, pentru că, ieri, imediat după decizia Curții Constituționale, unii au început să speculeze, să vină cu tot felul de interpretări, fără să aștepte să fie publicată decizia sau să citească decizia. Aici am să-mi exprim regretul față de declarațiile făcute de Președintele Republicii Moldova, care, fără să discute cu specialiști în domeniul constituțional care este efectul deciziei, a ieșit în fața mass-mediei și a făcut unele declarații, care, consider că, au depășit limita. Atunci când Președintele Republicii Moldova și-a asumat calitatea de Președinte și a pus mâna pe Constituție, a depus jurământul să respecte Constituția, dar și Curtea Constituțională, care este garantul Constituției”, a precizat el.

În același timp, Andrian Candu și-a exprimat poziția cu privire la decizia Curții Constituționale. „Am examinat cu mare atenție decizia Curții Constituționale, am avut și unele discuții cu echipa de specialiști din Parlament și concluziile pe moment a deciziei sunt următoarele: decizia de ieri nu suspendă în nici într-un caz activitatea sau mandatul de Președinte a domnului Dodon. Decizia de ieri interpretează o situație și anume acel de-blocaj instituțional, legat de refuzul Președintelui de a numi un ministru. Decizia Curții Constituționale aduce o soluție și explică care este procedura, în continuare, în tot ceea ce înseamnă interimatul funcției, interimatul funcției legat doar pe perimetrul numirii ministrului Apărării”, a menționat Candu.

Prin urmare, Candu a vorbit despre următoarele etape cu privire la numirea ministrului Apărării. „Ori Guvernul, ori Parlamentul va sesiza Curtea Constituțională, în ceea ce ține de constatarea interimatului și a motivului de interimat. În momentul în care CC vine cu acest aviz, ulterior Președintele Parlamentului urmează să semneze, în calitate de președinte interimar, decretul privind numirea ministrului apărării. Cel mai probabil – mâine vor declanșa procedurile care sunt potrivit legii pentru a sesiza CC, ce ține de justificarea faptului ne aflăm în situația unui interimat pentru numirea Președintelui. În câteva ore se vor clarifica lucrurile și mâine vor fi făcute toate demersurile necesare”, a conchis Speakerul.

Mihaela Conovali

Inapoi la arhiva noutaților