[ X ]
[ X ]
[ X ]
Iată ce va face Grupul de inițiativă pentru organizarea referendumului legislativ anti-mixt în continuare!
16 Ianuarie

Grupul de inițiativă pentru organizarea referendumului de abrogare a sistemului electoral mixt a anunțat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, cum va proceda în continuare, după ce Comisia Electorală Centrală (CEC) a refuzat înregistrarea, informează CURENTUL.

Președintele grupului de inițiativă, Ștefan Gligor, a anunțat că, după decizia CEC, sunt două căi: să nu facă nimic sau să meargă înainte.

„După ședința de ieri a grupului de inițiativă în componența inițială, am decis că vom examina posibilitatea contestării în instanțele judecătorești a deciziei CEC, care este una vădit motivată politic și neîntemeiată. Cu toate acestea, suntem încă în faza de documentare pentru că înțelegem că sistemul judecătoresc din RM are un grad foarte scăzut de independență față de politică. Înțelegem că dosarul nostru este politic și mergând în instanță noi avem o mare-mare probabilitate că nu vom avea parte de un proces echitabil, echidistant și just. Cu toate acestea, noi examinăm această posibilitate”, a precizat el.

Totodată, Gligor a anunțat că vor consulta, în perioada imediat următoare, oameni care i-au susținut în această inițiativă și vor propune să constituie un nou grup și să formuleze încă o dată întrebarea cu privire la anularea sistemului electoral mixt. „Cum va fi formulată această întrebare urmează să identificăm în procesul de consultații. Cert este faptul că, vom merge la toate partidele care ne-au susținut și care nu ne-au susținut și vom cere susținere. Noi trebuie să restabilim regulile jocului și ale unui sistem electoral, care ar oferi posibilitatea cetățenilor să fie reprezentați în Parlament, astfel noi suntem pierduți. Îndemn toate partidele, să înțeleagă că partidele de guvernământ – PDM și PSRM, fac tot posibilul să ne dezbine ca societate. Este unica inițiativă în societate de unificare. Vom merge încă o dată în societate și vom cere sprijin în constituirea unei noi adunări prin intermediul căruia vom iniția un referendum legislativ cu privire la abrogarea sistemului mixt și revenirea la sistemul proporțional”, a punctat Gligor.

Andriana Cheptine

foto: privesc.eu

Inapoi la arhiva noutaților