[ X ]
[ X ]
[ X ]
Iată ce propune Igor Munteanu pentru îmbunătățirea politicii fiscale!
12 Decembrie

Deputatul Igor Munteanu, Președintele Comisiei parlamentare Control al Finanțelor Publice, vicepreședinte al Platformei „Demnitate și Adevăr”, a formulat câteva propuneri legislative pentru îmbunătățirea politicii fiscale, transmite CURENTUL.

Iată ce propune deputatul:

„1.Aplicarea scutirii la dobânzile bancare a persoanelor fizice doar la acele grupuri de deponenți care ridică dobânzi ce nu depășesc limitele unui salariu mediu pe economie, aceștia fiind cca 95% din deponenți. În privința celor 5% de deponenți cu dobânzi de sute de mii și milioane de mii, este echitabil să se achite o taxă de stat de 1%, ce ar permite colectarea a cca 100 mln. lei în buget.

2. Acordarea scutirii TVA la serviciile editoriale și la obiectele dreptului de autor și a drepturilor conexe utilizate la producția de carte. În acest sens se propune completarea art.1 din proiectul N.280 privind modificarea Codului fiscal (art.103, alin 1, pct. 20), prin care trebuie să fie protejată activitatea editorială pentru ca venitul impozabil să nu facă cartea tipărită în RM extrem de scumpă și inaccesibilă cititorului, eliminând practic editurile din afacerile legale.

3. Transferarea a 10% din accizele colectate de la vânzările produselor de tutungerie, băuturi alcoolice spre bugetul asigurărilor medicale. Este logic ca daunele cauzate de produsele de viciu să meargă la fondurile care lecuiesc oameni, și nu la utilizarea discreționară a lor de către guvern.

4. Extinderea cu 1 an a propunerii de aplicare a TVA la serviciile electronice prestate de către companiile nerezidențiale pentru că în absența unui mecanism corespunzător de implementare a fiscalizării acestor servicii și riscurile asociate cu posibile răspunsuri, care ar putea afecta consumatorii și businessul din acest domeniu, propunerea guvernului din politica fiscală este o decizie pripită. Considerăm nerealiste estimările de colectare a 100 mln. lei din această impunere fiscală și reținem atenția asupra condițiilor care pot face Codul Fiscal mai atractiv pentru aceste companii, doritoare să se înregistreze legal pe viitor. Nu acum, însă, categoric.

5. Eliminarea prevederilor care permit aplicarea unor scutiri de impozite locale (imobil/funciar) fără consultarea autorităților locale, ceea ce sporește imprevizibilitatea și slăbiciunea autonomiei locale. În ultimii ani, Guvernul central a promovat o politică centralizatoare față de APL. Cota covârșitoare a transferurilor de la bugetul de stat în bugetele locale o constituie transferurile cu destinație specială (TDS), iar în 2018 aceasta a constituit 86,2% în creștere cu 1,6 p.p. față de anul 2016, această tendință confirmând re-centralizarea și eliminarea autonomiei locale ca prioritate națională. De altfel, TDS în totalul transferurilor către APL a crescut în 2018 față de 2016 cu 3 p.p., însemnând o reducere a spațiului în care autoritățile locale pot lua decizii independente pe bugetele lor”, se spune într-un comunicat de presă.

În total, 24 propuneri legislative au fost transmise ieri către CEB pentru îmbunătățirea politicii fiscale și bugetului pe 2020.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților