[ X ]
[ X ]
[ X ]
Iată ce cred unii candidați despre alegerile prezidențiale din acest an
27 Septembrie

Câțiva candidați la funcția de președinte al R. Moldova au participat astăzi la dezbateri publice privind trăsăturile specifice ale prezidențialelor unde și-au expus părerea, transmite CURENTUL.

La dezbateri au participat Vitalia Pavlicenco, Artur Croitor, Valeriu Ghilețchi și Ilie Rotaru. Fiecare din acești pretendenți și-au expus propria părere despre campania electorală, dar și cum ar trebui să fie viitorul președinte al R. Moldova.

Artur Croitor spune că alegerile prezidențiale din anul acesta nu sunt voința populației.

„Alegerile sunt directe după mulți ani și asta e bine. E un proces democratic prin care trece țara noastră. Alegerile sunt dubioase și nici nu sunt voința populației, pentru că alegerile se fac pentru ca poporul să-și aleagă candidatul care vor ei. Actuala guvernare face tot posibilul pentru ca alegerile să fie câștigate de candidații lor”, a spus Artur Croitor.

Valeriu Ghilețchi susține că aceste alegeri sunt neașteptate și complicate, dar dorite.

„Aceste alegeri sunt neașteptate. Decizia din 4 martie a Curții Constituționale a luat prin surprindere clasa politică. Aceste alegeri vor fi în alt ciclu, dar ele sunt dorite, deși neașteptate. Cetățenii și-au dorit să aleagă în mod direct președintele. Decât să lăsăm parlamentul, mai bine alegem noi președintele. Deseori alegerile nu corespund dorințelor. Există o situație politică tensionată”, a spus Valeriu Ghilețchi.

Ilie Rotaru susține că alegerile sunt compromise din cauza observatorilor care aparțin partidelor și sunt dirijați de conducerea acestora.

„Cetățenii au dreptul să-și aleagă singuri președintele, acest aspect e unul pozitiv. Conducătorii de partid nu atrag atenție faptului că în principiu la secțiile de votare se află observatorii și reprezentanții partidelor lor și există riscul de interceptare a voturilor. Toate partidele trebuie să aibă reprezentanți competenți ca să nu admită falsificări. Aceste alegeri și campania electorală este dirijată din afara țării de specialiști de peste hotare”, a spus Ilie Rotaru.

Vitalia Pavlicenco spune că alegerile au mai mult trăsături negative, iar așteptările de la viitorul președinte sunt mari.

„Cred că alegerile au mai multe trăsături din nu prea pozitive. Se desfășoară în dezamăgiri totale și așteptările care vin sunt legate de un președinte care ar putea rezolva toate problemele. Este absolut evident că se pot înscrie în cursa electorală doar cei care au finanțe și se folosesc excesiv de funcțiile administrative. Nu sunt adecvate nici legile legate de colectarea semnăturilor”, a spus Vitalia Pavlicenco.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților