Inspectoratul General al Poliției (IGP) a prezentat, astăzi, de comun cu CBS-AXA, sondajul sociologic privind percepția noțiunii de „Poliție Comunitară”, transmite CURENTUL.
La prezentarea rezultatelor a fost prezent și ofițerul de justiție și afaceri interne din partea UE, Steven Daniels, care a menționat că obiectivul comun este de a transforma IGP nu într-o structură de forță, dar una care să ofere servicii pentru societate.
Șeful IGP, Alexandru Pânzari, a menționat că scopul efectuării sondajului este de a identifica problemele și necesitățile comunității.
„Succesul nu vine de la aceea că avem mai multă tehnică, dar în faptul cum conlucrăm noi cu comunitatea. După încheierea Acordului, ne-am propus să realizăm un sondaj de opinie pentru a vedea cum percep cetățenii înainte de începerea implementării programului și unul după ce va fi implementat. Toate politicile noastre vor fi îndreptate spre aceea ca – cetățeanul, văzând în stradă un polițist, să aibă sentimentul de liniște și siguranță”, a spus Alexandru Pînzari.
Astfel, potrivit sondajului CBS AXA, 19,5% din tinerii interogați au auzit de noțiunea de „Poliție Comunitară” și doar 13,8% din populația generală.
Cetățenii cred că noțiunea de „Poliție Comunitară” înseamnă:
Împuternicirea Poliției și comunității de a activa în comun: 32,5% – foarte mult; 40,8% – mult; 18% – puțin; 1,8% – deloc; 7,1% – nu știu/ nu răspund.
Poliția comunitară este o subdiviziune care trebuie să apară: 22,5% – foarte mult; 39,2% – mult; 17% – puțin; 8,7% – deloc; 12,5% – nu știu/ nu răspund.
Activitatea Poliției este în subordinea APL – 10, 6% – foarte mult; 21,2% – mult; 27,3% – puțin; 26,7% – deloc și 14,1% – nu știu/nu răspund.
Sondajul a fost realizat în perioada 7-19 decembrie 2017 pe 3 eșantioane: tineri, populația generală și colaboratorii poliției.
Programul va fi implementat, la început, în cel puțin 5 subdiviziuni din teritoriu.
Cristina Parfeni