Majoritatea cetățenilor sunt de acord cu micșorarea numărului de deputați și cu desfășurarea unui referendum privind anularea imunității parlamentare – arată datele sondajului Asociației Sociologilor și Demografilor din Republica Moldova, realizat în perioada 1-20 noiembrie curent, pe un eșantion de 1189 respondenți, informează CURENTUL.
Potrivit sondajului, respondenții au fost întrebați, cum consideră, alegerile din țara noastră oferă posibilități cetățenilor de a schimba acei reprezentanți ai puterii care nu își îndeplinesc promisiunile, cetățenii au răspuns: Da – 12,4%, parțial – 45,5%, nu – 35,6% și nu știu/nu răspund – 6,6%.
Totodată, fiind întrebați dacă, consideră că mandatul Parlamentului pe o perioadă de 4 ani este oportun pentru RM, respondenții au spus că: da, acesta trebuie păstrat – 57,0%, nu, acesta trebuie majorat – 8,9%, nu, acesta trebuie micșorat – 17,6% și nu știu/nu răspund – 16,5%.
În sistemul electoral proporțional partidele erau obligate să includă în listă cel puțin 40% de femei. În context, cetățenii au fost întrebați, dacă ar trebui oare ca în sistemul electoral mixt să se asigure această prevedere și în circumscripțiile uninominale, respondenții au spus: da – 41,9%, nu – 23,1%, nu știu/nu răspund – 35,0%.
Fiind întrebați dacă este oare necesară micșorarea numărului de deputați: da – 72,5%, nu – 13,4% și nu cunosc/mă abțin – 14,1%.
La întrebarea dacă este necesară desfășurarea unui referendum privind anularea imunității parlamentare a deputaților, respondenții au spus: da – 70,5%, nu – 15,3%, nu cunosc/mă abțin – 14,2%.
De asemenea, cetățenii au fost întrebați și dacă ar trebui să existe o lege care ar obliga deputații, care își părăsesc fracțiunile parlamentare, să renunțe la propriul mandat, astfel, cetățenii au răspuns: da – 76,8%, nu – 8,0% și nu știu/nu răspund – 15,2%.
Andriana Cheptine