[ X ]
[ X ]
[ X ]
Iată ce cred cetățenii despre micșorarea numărului de deputați, potrivit sondajului de astăzi!
26 Noiembrie

Majoritatea cetățenilor sunt de acord cu micșorarea numărului de deputați și cu desfășurarea unui referendum privind anularea imunității parlamentare – arată datele sondajului Asociației Sociologilor și Demografilor din Republica Moldova, realizat în perioada 1-20 noiembrie curent, pe un eșantion de 1189 respondenți, informează CURENTUL.

Potrivit sondajului, respondenții au fost întrebați, cum consideră, alegerile din țara noastră oferă posibilități cetățenilor de a schimba acei reprezentanți ai puterii care nu își îndeplinesc promisiunile, cetățenii au răspuns: Da – 12,4%, parțial – 45,5%, nu – 35,6% și nu știu/nu răspund – 6,6%.

Totodată, fiind întrebați dacă, consideră că mandatul Parlamentului pe o perioadă de 4 ani este oportun pentru RM, respondenții au spus că: da, acesta trebuie păstrat – 57,0%, nu, acesta trebuie majorat – 8,9%, nu, acesta trebuie micșorat – 17,6% și nu știu/nu răspund – 16,5%.

În sistemul electoral proporțional partidele erau obligate să includă în listă cel puțin 40% de femei. În context, cetățenii au fost întrebați, dacă ar trebui oare ca în sistemul electoral mixt să se asigure această prevedere și în circumscripțiile uninominale, respondenții au spus: da – 41,9%, nu – 23,1%, nu știu/nu răspund – 35,0%.

Fiind întrebați dacă este oare necesară micșorarea numărului de deputați: da – 72,5%, nu – 13,4% și nu cunosc/mă abțin – 14,1%.

La întrebarea dacă este necesară desfășurarea unui referendum privind anularea imunității parlamentare a deputaților, respondenții au spus: da – 70,5%, nu – 15,3%, nu cunosc/mă abțin – 14,2%.

De asemenea, cetățenii au fost întrebați și dacă ar trebui să existe o lege care ar obliga deputații, care își părăsesc fracțiunile parlamentare, să renunțe la propriul mandat, astfel, cetățenii au răspuns: da – 76,8%, nu – 8,0% și nu știu/nu răspund – 15,2%.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților