[ X ]
[ X ]
Iată ce acord au semnat Vasiloi și Deineco referitor la frontiera moldo-ucraineană!
27 Noiembrie

La sediul Poliției de Frontieră a avut loc astăzi, 27 noiembrie 2019, întrevederea bilaterală dintre șefii celor două instituții de frontieră din Republica Moldova și Ucraina. Ședința a fost prilejuită de vizita în Republica Moldova a delegaţiei ucrainene, condusă de președintele Serviciului Grăniceresc de Stat al Ucrainei, Serghei Deineco, informează CURENTUL.

Potrivit unui comunicat de presă, în cadrul discuţiilor, interlocutorii şi-au exprimat mulțumirea faţă de evoluţiile pozitive înregistrate pe plan bilateral, fiind reconfirmată dorința de a excela în toate domeniile de activitate la frontiera comună și determinarea de a înainta către o dimensiune strategică a cooperării.

Cu acest prilej, șeful IGPF Rosian Vasiloi și șeful SGSU Serghei Deineco au semnat Planul de cooperare între Inspectoratul General al Poliției de Frontieră al MAI al R. Moldova și Serviciul Grăniceresc de Stat al Ucrainei pentru anii 2020 – 2021. Documentul în cauză cuprinde un șir de activități comune, bazate pe acțiuni concrete și directive clare de dezvoltare instituțională, cum ar fi: schimb de experiențe în formarea profesională, inclusiv schimb de bune practici pe dimensiunea programelor de învățământ specializat, dezvoltarea patrulării comune și controlului comun pe segmentul central al frontierei de stat etc.

În ceea ce privește starea lucrurilor la frontiera moldo-ucraineană, cel puțin pentru ultimele șase luni de activitate, reprezentanții celor două delegații au analizat datele statistice și principalele tendințe de amplificare a activităților comune, dar și au remarcat stabilitate ale acestora. A fost evidențiat și potențialul ridicat al interacțiunii dintre polițiștii de frontieră și grănicerii ucraineni atât la nivel strategic, cât și operațional, fiind în acest sens evocată eficacitatea măsurilor desfășurate în comun pe linia combaterii activităților ilegale la frontiera moldo-ucraineană.

Dispunerea celor mai viabile măsuri, menite să fluidizeze traficul transfrontalier și să degajeze circulația prin punctele de trecere situate la frontiera moldo-ucraineană, în perioada sărbătorilor de iarnă, este mesajul unanim susținut de delegațiile IGPF și SGSU. La subiect, s-a precizat că activitatea se va desfășura în regim intensiv prin suplinirea numărului de angajați, efectuarea procedurilor de control pe toate arterele disponibile, inclusiv aplicarea reversului, și deschiderea spre circulație a punctelor de trecere cu statut local.

Totodată, pe agenda discuțiilor a fost inclusă și inițiativa conducerii Poliției de Frontieră privind organizarea unei întâlniri trilaterale, care conceptual și strategic a fost acceptată de ambele entități de frontieră din România și Ucraina. Astfel că întrevederea în acest format este planificată pentru sfârșitul lunii ianuarie 2020, pe teritoriul Republicii Moldova.

În încheiere, oficialii au apreciat buna colaborare dintre cele două instituții, pe toate palierele, și s-au angajat să promoveze intensificarea cooperării pentru sprijinirea acțiunilor comune, în special pentru dezvoltarea contactelor directe dintre angajați IGPF și SGSU la nivel operativ.

Cristina Pendea

frontiera2 frontiera1

Inapoi la arhiva noutaților