Candidatul blocului electoral ACUM – Platforma DA și PAS pe circumscripția nr. 33, liderul Partidului Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, s-a adresat Prim-ministrului României, Viorica Dăncilă, solicitându-i poziția cu privire la imposibilitatea cetățenilor Republicii Moldova, care se află peste hotarele țării, să voteze în baza actelor de identitate expirate, informează CURENTUL.
„În calitate de Primar ales al municipiului Chișinău, de co-președinte al blocului electoral ACUM, de președinte al partidului Platforma Demnitate și Adevăr și având în vedere faptul că România deține în această perioadă președinția rotativă a Consiliului Europei, vă rog să-mi permiteți să vă aduc la cunoștință următoarele:
– În anul 2018, Parlamentul European, prin rezoluțiile votate în plenul său de la Strasbourg, în 7 iulie și 14 noiembrie, a sancționat cu severitate regimul anti-democratic de la Chișinău. A suspendat, sub condiționalitatea aplicării imediate a corecțiilor necesare consolidării democrației și statului de drept în Republica Moldova și în mod obligatoriu a validării mandatului primarului ales al Chișinăului, o finanțare de 100 milioane de euro, acordată de Uniunea Europeană în baza Rezoluției sale legislative din 4 iulie2017.
– Comisia de la Veneția a formulat un punct de vedere foarte ferm în momentul în care actuala guvernare, în fapt o complicitate toxică între Partidul Democrat al lui Vladimir Plahotniuc și Partidul socialiștilor condus informal de către președintele Igor Dodon, a modificat, în anul 2017, sistemul electoral pe liste, reprezentativ, cu un sistem mixt care obstrucționează în mod evident gradul de reprezentativitate, în Parlamentul Republicii Moldova, a cetățenilor.
– Derapajele de la democrație din Republica Moldova sunt continue, evidente și re-levate, cu limpezime, de toate studiile recente care au ca subiect statul de drept, drepturile și libertățile cetățeanului, cel mai recent diagnostic în această privință fiind pus de “The Economist Intelligence Unit’s Democracy Index”, care a cla-sificat guvernarea de la Chișinău ca fiind un regim hibrid, opozabil democrației și parcursului european al Republicii Moldova”, se menționează în mesajul lui Năstase.
Prin urmare, Năstase a comunicat detalii cu privire la solicitarea sa. „Toate aceste elemente, care descarcă de conținut falsa retorică pro-europeană a Guvernului format și asumat de către Partidul Democrat condus de Vladimir Plahotniuc, au fost completate, relativ recent, de o decizie profund neconstituțională și ne-democratică a Guvernului de la Chișinău. Astfel, Guvernul Filip a decis să permită cetățenilor moldoveni cu domiciliul stabil în diaspora să voteze doar cu pașaportul valabil sau cu carnetul de marinar, fiind de notorietate faptul că mulți dintre cei stabiliți în străinătate au pașapoartele expirate. Pentru conformitate, precizez că la nici un alt scrutin electoral din ultimii 28 de ani o astfel de restricție nu a fost aplicată, tocmai pentru a nu îngrădi un drept, deși relativ dar esențial, al cetățenilor”, se menționează în mesajul lui Năstase.
În acest fel, el solicită poziția Prim-ministrului României în acest sens. „Vă rog respectuos să analizați cu celeritate situația fără precedent generată de această ultimă și anti-democratică decizie a Guvernului Republicii Moldova și să evaluați oportunitatea de a vă implica și formula o poziție publică pe aceasta temă, în dubla calitate pe care o aveți în această perioadă. Vă cer acest lucru având încredere că parteneriatul extins pe care România îl are cu Republica Moldova conține și operaționalizează inclusiv recomandări ferme în ceea ce privește setul de reguli democratice care stau la baza drepturilor fundamentale ale cetățenilor europeni, inclusiv al celor aspiranți la această calitate, așa cum sunt cetățenii Republicii Moldova”, a conchis Năstase.
Mihaela Conovali