[ X ]
[ X ]
[ X ]
Iată ce a discutat șeful statului cu omologul său belarus, la Minsk!
21 Iunie

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, și Alexandr Lukașenko, Președintele Republicii Belarus, au avut, ieri, o întrevedere, la Minsk, în cadrul căreia au discutat un spectru larg de chestiuni ce țin de relațiile bilaterale și au constatat dezvoltarea dinamică a acestora la toate nivelurile, pe parcursul a 27 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice, informează CURENTUL.

Potrivit unui comunicat de presă, Igor Dodon a menționat, în special, interacțiunea permanentă dintre șefii de stat și de guvern ale Republicii Moldova și Belarus, a președinților de parlamente, precum și a cercurilor de afaceri. De asemenea, șeful statului nostru a subliniat faptul că în anul 2018, s-a desfășurat cea de-a XIX-a ședință a Comisiei interguvernamentale moldo-belarusă pentru cooperare comercial-economică. Astfel, Igor Dodon și-a exprimat convingerea că noul Guvern al Republicii Moldova va acorda o atenție prioritară dialogului cu Republica Belarus.

În context, cei doi președinți au discutat despre perspectivele de dezvoltare a relațiilor comerciale. Igor Dodon a specificat că Republica Belarus, în continuare rămâne printre cei mai mari parteneri comerciali ai țării noastre: în anul 2018, relațiile comerciale între statele noastre au ajuns la valoarea de 215 milioane de dolari, dintre care exportul mărfurilor moldovenești în Republica Belarus a constituit peste 87 de milioane de dolari. Șeful statului a subliniat interesul părții moldovenești privind aprofundarea cooperării în domeniul industriei și al investițiilor precum și majorarea exporturilor de produse agroindustriale din țara noastră.

De asemenea, Președintele Republicii Moldova i-a relatat liderului belarus despre schimbările semnificative din viața social-politică din țara noastră, în special, despre obținerea unui larg consens național dintre cele două forțe politice importante. „Consensul intern și susținerea internațională oferă Moldovei o posibilitate extraordinară pentru dezvoltarea economică și stabilirea unei politici externe echilibrate în baza intereselor naționale ale țării”, a concluzionat Igor Dodon.

Totodată, ieri, cu o zi înainte de a fi dat startul ediției a II-a a Jocurilor Europene de la Minsk, Președintele Igor Dodon a vizitat Complexul Olimpic, unde a salutat echipa națională olimpică a Republicii Moldova. Șeful statului i-a felicitat pe sportivii noștri pentru faptul că ne reprezintă țara la Jocurile Europene și le-a dorit succese remarcabile. Echipa Moldovei este formată din 50 de persoane care vor concura la 10 probe sportive și mulți dintre ei au șansa de a urca pe podiumul de onoare. Igor Dodon a promis că sportivii care vor cîștiga medalii vor fi decorați cu distincții înalte de stat de către Președintele țării.

Cristina Gurez

belas belas1 belas2 belas3

Inapoi la arhiva noutaților