[ X ]
[ X ]
[ X ]
Iată care sunt rezultatele Programului pilot de formare profesională la locul de muncă a șomerilor
22 Decembrie

Totalizarea Programului pilot de formare profesională la locul de muncă a şomerilor a fost prezentată în cadrul unei ședințe, transmite CURENTUL.

Programul are ca scop obţinerea de către şomer a competenţelor necesare pentru ocuparea unui loc de muncă în contact cu nevoile în permanentă schimbare ale pieţii muncii. Adaptarea în termen cât mai scurt la exigenţele locului de muncă, reintegrarea profesională pentru anumite categorii de şomeri cu dificultăţi de învăţare sau cu nivel scăzut de educaţie, respectiv fără calificări profesionale.

În scopul implementării Programului pilot de formare profesională la locul de muncă a şomerilor au fost selectate 7 agenţii teritoriale pentru ocuparea forţei (AOFM), şi anume: Chişinău, Bălţi, Cahul, Soroca, Donduşeni, Râșcani, Hâncești.  Având la bază tendinţele înregistrate cu privire la oferta şi deficitul angajatorilor în forţă de muncă în ultimii 5 ani, s-au selectat pentru procesul de pilotare 2 profesii, şi anume: cusător (industria uşoară) şi bucătar.

În total, în Programul pilot de formare profesională la locul de muncă a şomerilor sunt antrenaţi 65 de şomeri – 26 la  bucătar şi 39 la cusător. Din numărul total de şomeri antrenaţi la cursuri de formare profesională la locul de muncă 52 sunt femei (80,0%). Din totalul beneficiarilor incluși în programul pilot, 20 șomeri sunt domiciliați în mediul rural (30,8%).

În cadrul evenimentului au fost prezentate rezultatele implementării Programului pilot de formare profesională la locul de muncă a şomerilor, cât și în regiuni. Șefii AOFM, instituţiile de învățământ dar și angajatorii au evidențiat problemele, dificultățile întâlnite în procesul de pilotare și au înaintat propuneri de îmbunătățire a Programului.

Totodată, câțiva din beneficiari Programului au vorbit despre istoriile lor de succes și oportunitatea oferită de Programul de formare profesională la locul de muncă de a urma un curs de instruire și ulterior de a obține o profesie și facilitarea încadrării în câmpul muncii.

La ședință au participat reprezentanţii Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), Organizației Internaționale a Muncii (ILO), Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), agențiilor teritoriale pentru ocuparea forței de muncă (AOFM), instituţiilor de învățământ, angajatorilor implicați în pilotarea programului.

Informăm că Acordul de grant încheiat între ANOFM şi Organizaţia Internaţională a Muncii (ILO), a fost semnat la 14 iulie 2017. Regulamentul cu privire la formarea profesională la locul de muncă a şomerilor, a fost aprobat prin Ordinul Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale. Regulamentul a fost elaborat în scopul pilotării măsurii active instruirea la locul de muncă în cadrul unităţii, din proiectul de Lege cu privire la stimularea forţei de muncă şi asigurarea de şomaj.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților