[ X ]
Iată care sunt revendicările Consiliului General al Federației Sindicale a Educației și Științei adresate Guvernului RM!
17 Ianuarie

Consiliul General al Federației Sindicale a Educației și Științei din Republica Moldova, în cadrul unei conferințe de presă, au anunțat care sunt revendicările adresate Guvernului Republicii Moldova, pentru a înceta protestele privind salariile mizere ale profesorilor din țară, informează CURENTUL.

Dumitru Ivanov, președinte Consiliului General al Federației Sindicale a Educației și Științei din Republica Moldova, a declarat că Guvernul nu s-a grăbit să vină cu un răspuns vizavi de protestele care se desfășoară.

„A avut loc prima rundă de negocieri vizavi de protestele desfășurate cu Guvernul, oameni legii nu prea au poftă să vorbească, dar noi le-am dat de înțeles că trebuie să respecte decizia celor care au hotărît să-și apere interesele și să iasă la proteste. Trebuie să se găsească soluții pentru a majora salariile cadrelor didactice”, a spus el.

Nadeja Labdi, vicepreședintele Sindicatelor, a menționat care sunt cele șase revendicări pe care le cer de la Guvernul Republicii Moldova:

„Egalarea salariului pentru prima categoria I de salarizare a RTU cu mărimea minimului de existență, începînd cu 1 ianuarie 2017, majorarea salariului de funcție a personalului didactic și științifico-didactic cu 50 %, începînd cu 1 ianuarie 2017 , majorarea îndemnizațiilor unice acordate tinerilor specialiști din ramură, plasați în cîmpul muncii, stabilindu-le în mărime de 50 mii lei (studii speciale) și respectiv, 70 mii lei (studii superioare), reducerea normei didactice pentru tinerii specialiști, în primii ani de activitate, la 75 % pentru un salariu de funcție, recalcularea anuală, necondiționată a cuantumului pensiilor pentru pensionarii încadrați în cîmpul muncii, majorarea cuantumului burselor de studii cu 20 %, începînd cu 1 ianuarie, 2017”.

Totodată, și Anton Dorofeev, profesor, și-a exprimat nemulțumirea față salariul pe care-l are un profesor în zilele noastre. „Îmi aparține onoarea să reprezint aici pedagogii, cei care au grijă de viitorul țării. Păcat de cei de la guvernare că au uitat că odată au fost și ei pe băncile școlii, care le-a permis să-și realizeze visurile. A fi pedagog în ziua de astăzi este un act eroic, dacă ar fi să ne referim la salariul pe care-l avem și la cerințele care ne sunt înaintate de către Ministerul Educației – aici se face o prăpastie foarte mare, conform Codului Etic care a fost aprobat”, a spus cadrul didactic.

foto: privesc.eu

Anastasia Borta

Inapoi la arhiva noutaților