[ X ]
[ X ]
[ X ]
Iată care sunt prioritățile Ministerului Economiei pentru anul 2017!
31 Ianuarie

Ministrul Economiei, Octavian Calmîc, a prezentat, în cadrul unei conferințe de presă, care sunt prioritățile Ministerului pentru anul 2017, în toate sectoarele gestionate, transmite CURENTUL.

Ministrul a menționat că, în urma gestionării corecte, în domeniile vizate se așteaptă o creștere economică de 3,5% – din punct de vedere pesimist și 6,5% – din punct de vedere optimist.

Ministerul își propune să-și axeze eforturile de îmbunătățire a serviciilor în domeniile:

„Prima prioritate este cooperarea economică externă cu partenerii din Vest și Est. Ne propunem să fim axați pe dezvoltarea dialogului cu părțile UE pentru implementarea Acordului de Asociere, dar și cu CSI în privința comerțului de liber schimb. Să restabilim relațiile cu țările CSI, în special cu Federația Rusă. Ne propunem să finalizăm negocierile cu China, Egiptul, etc. ne propunem să creștem numărul Acordurilor cu alte țări. Vom propune un șir de măsuri pentru protecția pieței autohtone în diferite organizații mondiale. În trei Ambasade – Germania, Polonia și Turcia, vom suplini echipa de reprezentanți economici.

Ne propunem să îmbunătățim mediul de afaceri prin consolidarea cadrului juridic. Asta presupune reforma instituțională în domeniul contoarelor de stat. Muncim și asupra crearea unui registru a acest contoare. Vrem să trecem la etapa II de optimizare a actelor permisive, 20% să fie eliminate sau 100 de acte. De asemenea, să implementăm pe larg aplicarea ghișeelor unice în instituțiile de guvernamentale centrale. Peste 30% din acte permisive să fie eliberate pe baza ghișeelor.

La capitolul atragerea investițiilor și creșterea competitivității economiei naționale ne propunem să îmbunătățim cadrul juridic și instituțional, în parcurile industriale să atragem noi investitori. Să reglementăm și aprobăm noi reguli bazate pe competențele în domeniul tehnologic și învățământ. Ne propunem să organizăm un șir de evenimente de promovare a țării: Invest in Moldova, Moldova Business Week, pro Export, aferente potențialului economic. Vom organiza peste 10 misiuni a oamenilor de afaceri să fie subvenționați pentru a participa la expoziții și misiuni de promovare a serviciilor. De asemenea, vom lansa activitatea Colegiului de Ingineri din Strășeni.

Ne propunem să dezvoltăm IMM-urile prin programele de suport, mai ales să promovăm conceptul activității independente versus patentă. Să lansăm campania „Restart Satul Național” pentru a promova businessul de la țară. De asemenea, să implementăm diferite programe de dezvoltare – unde peste 350 de tineri vor fi instruiți, în baza altui program PARE „1+1” să instruim 1500 de antreprenori și susținem 200 de afaceri cu acordarea granturilor de peste 37 milioane de dolari, cumulativ vor da resurse de 80 milioane de dolari. Continuarea programului „Femei în afaceri” – peste 300 de femei vor fi instruite și vor dispune de 600 de consultații, ulterior 60 de afaceri vor fi finanțate.

La capitolul fonduri de garantare a creditelor vom acorda 177 de garanții active.

Vom asigura eficientizarea managementului proprietății publice cu organizarea a 3 runde de privatizări. Vom expune activele din anul precedent cu reducerea valorii de vânzare asigurând transparența.

Dezvoltarea infrastructurii calității și protecția consumatorului. Vrem ca circa 70% din standardele naționale să treacă la cele europene. Să mediatizăm sectorul privat și să promovăm exportul produselor noastre. Organismul de control va fi suspus testului de către UE și dacă îl trecem, nu vom achita dublul control al produselor. De asemenea, pentru acest lucru vom dota laboratoarele de control al calității produselor cu materialele necesare.

Și în sectorul energetic vom trece de la procedurile de tender la achiziționarea de servicii pentru punerea în aplicare a gazoductului Chișinău – Ungheni. Vrem să interconectăm partea de sud cu stația Back to Back. Vom implementa pachetul energetic III. Vom susține reforma și modernizarea sectorului termo-energetic, pe baza suportului BERD și BEI. În buget avem 130 milioane de lei pentru eficiența energetică. Vom opta pentru consolidarea produselor bio energetice, bio combustibilul”, a spus Octavian Calmîc.

Ministrul a specificat că elementul cel mai sensibil este atragerea investițiilor în valoare de peste 250 milioane de dolari. Ministerul va opta pentru creșterea exportului, volumului de vânzări, promovare exportului din sectorul privat, susținerea IMM-urilor, sectorul energetic și proiectele de infrastructură.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților