[ X ]
[ X ]
[ X ]
Hotărârea CCM – adoptată! Teodor Cârnaț: „Sunt mulțumit”
10 Aprilie

Curtea Constituțională a Republicii Moldova (CCM) a admis parțial excepția de neconstituționalitate la unele prevederi din Legea nr. 269-XVI din 12 decembrie 2008 privind aplicarea testării la detectorul comportamentului simulat (poligraf) și art.11 alin. (10), (11) și (12) din Legea nr. 132 din 17 iunie 2016 cu privire la Autoritatea Națională de Integritate. Hotărârea, în urma examinării sesizării nr.147g din 10.11.2017, a fost făcută publică de către președintele Curții, Mihai Poalelungi, în cadrul ședinței de astăzi a CCM, informează CURENTUL.

Potrivit hotărârii CCM, se admite parțial excepția de neconstituționalitate ridicată de către Teodor Cârnaț, se declară neconstituțional textul „și care a susținut proba la detectorul comportamentului simulat (poligraf) din art.11 alin. (12) din Legea nr. 132 din 17 iunie 2016 cu privire la Autoritatea Națională de Integritate

Totodată, se recunoaște constituțional art. 4, a secund, din Legea nr. 269-XVI din 12 decembrie 2008 privind aplicarea testării la detectorul comportamentului simulat (poligraf) și art.11 alin. (10), (11) din Legea nr. 132 din 17 iunie 2016 cu privire la Autoritatea Națională de Integritate, se declară inadmisibilă excepția de neconstituționalitatea în partea ce ține de art. 4, a, a prim, din Legea nr. 269-XVI din 12 decembrie 2008 privind aplicarea testării la detectorul comportamentului simulat (poligraf).

Hotărârea este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial.

Teodor Cârnaț, autorul sesizării, s-a declarat mulțumit de hotărârea Curții. „Eu sunt mulțumit pentru moment. Consiliul de Integritate nu era în drept să mă elimine din concursul pentru funcția de președinte al ANI”, a declarat el, subliniind că pe viitor testul la poligraf nu va mai fi obligatoriu, ci va fi mai mult de informare pentru angajatori.

Reprezentantul Guvernului a spus că Executivul se va conforma deciziei CC. „Legea ANI spune că testul la poligraf nu este obligatoriu, ci era opțional. Testul respectiv era o etapă a concursului și Consiliul e cel care lua decizia ulterior”, a spus el.

Amintim că, Teodor Cârnaț a depus, la 25 octombrie 2017, cerere de chemare în judecată împotriva Consiliului de Integritate al Autorității Naționale de Integritate cu privire la contestarea actului administrativ și obligarea efectuării testării repetate la un examinator poligraf independent, relevând că, în vederea ocupării funcției de președinte al ANI, a susținut proba scrisă și proba verbală, însă în raport cu testul la poligraf a fost informat nu l-a promovat și, astfel, nu poate ocupa funcția pretinsă, fiind demarat un nou concurs, fără a-i fi acordată posibilitatea de a fi testat repetat la poligraf.

Cristina Gurez

Inapoi la arhiva noutaților