[ X ]
[ X ]
[ X ]
Hotărâre de Parlament: Invalidarea alegerilor locale va fi supusă unei ample expertize legislative
12 Iulie

Legislația electorală care a stat la baza invalidării alegerilor locale noi din Chișinău va fi supusă unei ample analize de către experți din domeniul legislativ. Inițiativa este prevăzută într-un proiect de Hotărâre de Parlament care va fi prezentat astăzi de vicepreședintele Valeriu Ghilețchi, transmite CURENTUL.

Autorii argumentează necesitatea acestei analize prin prisma evoluției tehnologiilor informaționale, relațiilor sociale și tehnicile electorale, care sunt în permanentă schimbare și care nu pot fi întotdeauna prevăzute exhaustiv și la timp de legislație.

„Această situație este larg dezbătută în societate și a generat o serie de controverse, în special, la capitolul restricțiilor și normelor imperative din Codul electoral și aplicarea corectă a acestor reglementări în practică. Decizia de invalidarea a alegerilor a dus și la adoptarea unei rezoluții de Parlamentul European pe data de 05 iulie 2018”, argumentează autorii proiectului de Hotărâre.

În context, Comisia juridică, numiri și imunități din cadrul Parlamentului va fi împuternicită pentru efectuarea expertizei a cadrului legal care a stat la baza invalidării alegerilor locale din Chișinău. Comisia va avea la dispoziție 60 de zile pentru a prezenta Parlamentului concluziile și propunerile sale, inclusiv de perfecționare a cadrului normativ relevant în vederea asigurării integrității procesului electoral și consolidării drepturilor electorale ale cetățenilor Republicii Moldova.

La expertiza situației din contextul invalidării alegerilor locale vor putea participa specialiști din cadrul Comisiei Electorale centrale, reprezentanți ai autorităților administrației publice locale și centrale și experți independenți din partea societății civile, inclusiv experți din străinătate.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților