Proiectul Băncii Mondiale „Agricultura Competitivă în Moldova” (MAC-P) de comun cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură continuă finanțarea grupurilor de producători agricoli prin intermediul Programului de granturi investiționale „Facilitarea accesului la piețele de desfacere”, transmite CURENTUL.
În perioada 15 august – 1 noiembrie 2017, grupurile de producători care își desfășoară activitatea în domeniul horticol vor putea solicita finanțare nerambursabilă de până la 350 mii dolari pentru procurarea echipamentului tehnologic și utilajului post-recoltă (linii de sortare, spălare, calibrare, împachetare, uscătorii, echipament frigorific, etc.).
Pentru a putea beneficia de grant, grupurile trebuie să fie constituite din cel puțin 5 membri (persoane juridice și/sau persoane fizice) cu activitate individuală de cel puțin 3 ani în sectorul horticol și să asigure co-finanțare de minim 50% din valoarea costurilor eligibile. Sunt invitate să participe atât grupurile nou formate, cât și cele finanțate în cadrul apelurilor precedente, care doresc să completeze finanțarea obținută până la plafonul cumulativ de 350 mii dolari per grup în vederea extinderii afacerii.
Dosarele vor fi depuse la oficiile teritoriale ale Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA). Detalii despre criteriile de eligibilitate și setul de documente necesare sunt disponibile pe pagina web www.aipa.gov.md.
Programul de granturi „Facilitarea accesului la piețele de desfacere” se află la cea de-a șasea rundă de implementare. De la lansarea programului în 2014 și până în prezent, au fost finanțate 30 grupuri de producători, care au unit 161 producători agricoli din sectorul horticol. Valoarea totală a resurselor de grant debursate constituie 7,5 milioane dolari, iar co-finanţarea asigurată de Grupurile de Producători reprezintă circa 8,6 milioane dolari.
Cristina Parfeni