Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, de comun cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, anunță inițierea procesului de elaborare a cadrului normativ privind combaterea buruienii ambrozia. În acest sens, responsabilii au plasat pe portalul www.particip.gov.md un anunț.
Conform acestuia, cele două structuri invită toți subiecții interesați să se implice activ prin prezentarea propunerilor de elaborare a cadrului normativ relevant.
Scopul noului document este de a diminua efectul asupra sănătății populației a buruienii ambrozia, de a micșora morbiditatea prin alergie cauzată de polenul de ambrozie.
Propunerile de opinie pe marginea acestui subiect urmează a fi transmise până la data de 7 septembrie 2018 la adresa de mail: daniela.demiscan@msmps.gov.md.
Amintim că și Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a atenționat despre pericolul cauza de această buruiană.
ANSA, printr-un comunicat de presă informa că „conform prevederilor art.35 alin.(1) lit.a) şi b) a Legii nr.228 din 23.09.2010cu privire la protecţia plantelor şi la carantina fitosanitară, în procesul de cultivare a plantelor, persoanele fizice şi juridice, indiferent de tipul de proprietate şi forma juridică de organizare, sunt obligate să efectueze cercetarea sistematică a semănăturilor şi a plantaţiilor, realizarea de măsuri fitosanitare în scopul prevenirii apariţiei şi diseminării organismelor dăunătoare.
Totodată, conform art.189 alin.2 al Codului Contravenţional al Republicii Moldova nr.218 din 24.10.2008, omiterea îndeplinirii la timp sau încălcarea în mod intenţionat de către deţinătorii de terenuri a măsurilor obligatorii privind combaterea dăunătorilor de carantină, a agenţilor patogeni ai bolilor de plante şi a buruienilor, se sancţionează cu amendă de la 3 la 12 unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 24 la 48 de unităţi convenţionale aplicată persoanei cu funcţie de răspundere, cu amendă de la 48 la 90 de unităţi convenţionale aplicată persoanei juridice”.
Precizăm că: Ambrozia este o plantă extrem de periculoasă care poate provoca astm, eczeme şi dermatite, mai ales de la începutul lunii august şi până la sfârşitul lunii septembrie.
Cristina Pendea