[ X ]
Guvernul susține inițiativa legislativă privind combaterea fenomenului de răspândire a dezinformării
28 Aprilie

Proiectul de lege care prevede impunerea unor noi măsuri privind contracararea fenomenului de răspândire a dezinformării a fost avizat pozitiv de către Guvern. Conform acestuia, dezinformarea și/sau răspândirea informațiilor ce afectează securitatea spațiului informațional public vor fi interzise, transmite CURENTUL.

„Acest proiect de lege nu instituie cenzura, aşa cum afirmă iresponsabil unii exponenți ai opoziţiei. Este exact contrariul. Scopul acestor modificări este de a consolida capacitățile instituţiilor statului să prevină şi să combată ştirile false şi dezinformarea cetăţenilor. Or, însăși Constituția prevede că autorităţile publice sunt obligate să asigure informarea corectă a cetăţenilor asupra treburilor publice şi asupra problemelor de interes personal și că dreptul la informaţie nu trebuie să prejudicieze măsurile de protecţie a cetăţenilor sau siguranţa naţională. Mai mult decât atât, tot Legea Supremă stabilește obligația mijloacelor de informare publică, de stat sau private, să asigure informarea corectă a opiniei publice. Deci, în conformitate cu litera și spiritul Constituției, prin acest proiect de lege se urmărește îmbunătățirea cadrului normativ în vederea asigurării securităţii informaţionale a Republicii Moldova şi protejării cetăţenilor faţă de dezinformare şi propagandă. De aceea, Guvernul a susţinut acest proiect extrem de important şi cu bătaie lungă pentru Republica Moldova și pentru cetățenii ei”, a explicat ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco.

Inițiativa legislativă prevede operarea modificărilor la Legea privind Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova, Legea cu privire la libertatea de exprimare, Legea comunicațiilor electronice, Codul serviciilor media audiovizuale, Codul penal, Codul contravențional, Legea privind regimul stării de urgență, de asediu și de război. Documentul prevede definirea noțiunilor de spațiu informațional mediatic, informație falsă, informație ce afectează securitatea spațiului informațional public și dezinformare.

De asemenea, se propune completarea Codului serviciilor media audiovizuale cu noi sancțiuni pentru încălcarea prevederilor privind programele audiovizuale locale, privind retransmisiunea publicității și teleshopping-ului și difuzarea conținuturilor calificate drept dezinformare sau informație ce afectează securitatea spațiului informațional audiovizual. Proiectul mai prevede stabilirea unei atribuții noi pentru Serviciul de Informații și Securitate orientate spre descoperirea, prevenirea și contracararea acțiunilor care reprezintă amenințări la adresa securității informaționale. Conform inițiativei legislative, persoanele fizice și juridice, care dețin pagini web, vor fi obligate să plaseze informațiile de contact la un loc vizibil, care ar permite identificarea lor.

Proiectul de lege urmează să fie examinat de către Parlament în lectura a doua. Revizuirea cadrului normativ în vederea contracarării fenomenului de răspândire a dezinformării și a informațiilor care afectează securitatea spațiului informațional public se regăsește în Strategia securității informaționale a Republicii Moldova pentru anii 2019-2024 și în Planul de acțiuni privind implementarea acesteia.

Inapoi la arhiva noutaților