[ X ]
[ X ]
[ X ]
Guvernul simplifică activitatea antreprenorilor și elimină mai multe bariere administrative
1 Noiembrie

Mai multe bariere administrative și cerințele nejustificate față de agenții economici vor fi eliminate, iar costurile administrative suportate în desfășurarea activității de întreprinzător reduse semnificativ. O hotărâre în acest sens a fost aprobată de Executiv.

Potrivit documentului, agenții economici nu vor mai fi obligați să ducă evidența și să raporteze în registrele angajaților recruți şi rezerviști. De asemenea, va fi eliminat controlul medical „de adaptare” care este obligatoriu, după 3 luni de angajare, pentru persoanele expuse factorilor profesionali de risc. Controlul medical va fi eliminat și în cazul conducătorilor auto, la începerea unei operațiuni de transport rutier în baza unei foi de parcurs noi.

Conform estimărilor Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, efectuate în colaborare cu Secretariatul Consiliului Economic și experții PNUD, aproximativ 48.000 din totalul angajaților anual erau obligați să treacă controlul medical „de adaptare”.  Prețul mediu al examenului este de cel puțin 200 de lei. Pentru asta, sectorul de afaceri era obligat să cheltuie 10 milioane de lei pe an.

O altă prevedere ține de modificarea cerințelor pentru plasarea pe piață a anumitor produse alimentare. Astfel, sucurile și alte produse similare vor putea fi comercializate fără certificatul de conformitate, doar în baza declarației pe proprie răspundere, emisă de producător, și a raportului de analiză, eliberat de un laborator acreditat.

Inapoi la arhiva noutaților