[ X ]
[ X ]
[ X ]
Guvernul Sandu – la un pas de a cădea
9 Septembrie

Deși este în funcție de doar trei luni, Guvernul condus de Maia Sandu este foarte aproape de a cădea. Acest lucru îl arată o analiză a factorilor de risc ce planează asupra sa.

În primul rând, trebuie de menționat situația critică din interiorul coaliției de guvernare. Astfel, în ultimul timp, Premierul Maia Sandu a atacat repetat Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, care, de fapt, a și făcut posibilă învestirea sa în funcția de Premier. Având 35 de mandate, socialiștii au acceptat ca blocul ACUM, cu doar 26 de mandate, să controleze peste 90% din Guvern. În ultimele zile, însă Maia Sandu a atacat în repetate rânduri PSRM, acuzând că reprezentanți ai acestui partid sau a echipei prezidențiale au ajuns în fruntea unor instituții ale statului ca Centrul Național Anticorupție sau Curtea Constuțională. În opinia Premierului, aceasta e politizare, deși, totodată, Maia Sandu nu pare deranjată de faptul că un reprezentant al partidului pe care-l conduce a ajuns în funcția e Președinte al Comisiei Electorale Centrale, sau că partidul său și promovat rerezentanții săi în componența Curții Constituționale. Mai mult ca atât, s-a ajuns până acolo încât se validează doar rezultatele concursurilor pe care le câștigă doar reprezentanți ai PAS. Dacă PAS nu a avut reprezentanți în concursul pentru funcția de șef al autorității naționale a penitenciarelor sau pentru funcția de șef al Biroului pentru Relații cu Diaspora, aceste concursuri au fost anulate. Iar dacă un reprezentant al PAS a câștigat concursul pentru funcția de Director al „Moldsilva, acesta a fost validat. Privite din acest punct de vedere, pretențiile Maiei Sandu față de PSRM sunt nu doar ilare, ci și… iresponsabile, or socialiștii nu au cum să treacă cu vederea aceste atacuri și, probabil, încep să-și pună întrebarea: Ce rost mai are să susțină un Guvern, în care practic nu au sfere de influență, în schimb sunt permanent ținta criticelor Premierului?

În ultimul timp, s-au întețit criticele în adresa PSRM și a Președintelui Igor Dodon și din partea vicepremierului Andrei Năstase, lider al PDA. Aceste critici au luat amploare în special odată cu începerea perioadei electorale. Posibil, luând în calcul o eventuală participare în lupta pentru funcția de Primar general al capitalei, Andrei Năstase încearcă să se poziționeze politic cât mai reușit, însă aceasta, iarăși, nu are cum să nu-și spună cuvântul asupra stabilității coaliției de guvernare și asupra aflării în funcție a Guvernului.

Un indiciu că Guvernul Sandu este foarte aproape de a cădea este și faptul că blocul ACUM se opune semnării unui nou acord de coaliție asupra căruia insistă PSRM. E clar că înțelegerea la care s-a ajuns pe data de 8 iunie 2019, când a fost instalat în funcție Guvernul, nu are cum să fie tratată ca un program de guvernare serios și de durată. Dacă-și doresc să guverneze în continuare, cei din blocul ACUM și din PSRM, trebuie să semneze un nou acord cu priorități clare și cu termene concrete de realizare a acestora. Fără un astfel de acord, nu e clar cu ce se va ocupa actuala putere în continuare și în ce direcție va duce țara. Probabil, cei din blocul ACUM își doresc conservarea situației când, având mai puține mandate decât PSRM, controlează practic tot Guvernul, dar aceasta nu are cum să placă socialiștilor. De aceea, dacă nu se va ajunge la un nou acord, cel mai posibil, Guvernul Sandu va cădea.

Socialiștii mai au un motiv să fie nemulțumiți de Guvern – pe zi ce trece, devine tot mai clar că Guvernul Sandu nu are capacitatea de a schimba lucrurile în țară. Oamenii înțeleg acest lucru și pun presiune inclusiv pe socialiști, cei care asigură sprijinul politic respectivului Guvern. În trei luni, Guvernul Sandu, pe lângă unele demisii de răsunet, nu a reușit mai nimic. Nu a fost promova nici o strategie, nu a pornit lucrul asupra vre-unei politici de stat importante, nu au demarat proiecte naționale, practic nu au fost folosite deloc astfel de instrumente guvernamentale ca, spre exemplu, comisiile cu statut permanent de pe lângă Guvern etc. Oamenii nu văd nici un indiciu că viața lor se poate schimba în bine și socialiștii sesizează această nemulțumire socială în creștere permanentă. În acest caz, e logic ca ei să se întrebe ce fac în continuare. Sau se implică mai mult și asigură o guvernare mai eficientă a țării sau retrag suportul politic pe care-l acordă Guvernului? Mai ales că partenerii de coaliție le dau tot mai multe pretexte în acest sens.

Toate cele relatate mai sus arată cât de șubrede sunt pozițiile Guvernului Sandu la moment. Acesta poate cădea în orice moment și, cel mi interesant este că o eventuală cădere a acestui Guvern va fi în totalitate „meritul” său.

Dumitru Spătaru

Inapoi la arhiva noutaților