[ X ]
[ X ]
[ X ]
Guvernul R. Moldova comemorează victimele tuturor regimurilor totalitare și autoritare
23 August

Guvernul R. Moldova comemorează, astăzi, victimele tuturor regimurilor totalitare și autoritare, transmite CURENTUL.

Evenimentul a început cu arborarea Drapelului de stat în bernă și cu un minut de reculegere în memoria victimelor regimurilor totalitare și autoritare.

Premierul țării, Maia Sandu, a spus că pentru condamnarea atrocităților și crimelor comise de aceste regimuri, Guvernul R. Moldova își dorește să pună bazele unei reconcilieri naționale. „Acum 80 de ani, 2 dictatori au deschis calea spre o tragedie colectivă cu toate consecințele ulterioare: gulaguri, lagăre de concentrare, Holocaust, deportări etc. Fiecare familie din R. Moldova a avut de suferit în urma regimurilor totalitare. Fiecare cetățean a fost afectat personal, a avut rude ucise, persecutate și condamnate, lăsate fără casă sau stigmatizate ani la rând. Se știe că cei care nu învață lecțiile istoriei riscă le repete. În țara noastră și alte țări istoria a fost adesea falsificată și manipulată pentru a servi unor interese politice sau ideologice. Interesele politice nu trebuie să stea la baza analizei adevărului istoric. Toate regimurile totalitare trebuie tratate la fel, antiumane sau criminale. Prin recunoașterea și condamnarea crimelor comise de regimurile totalitare și condamnarea atrocităților și crimelor comise de acestea, Guvernul R. Moldova își dorește să pună bazele unei reconcilieri naționale. Haideți să nu ne mai jucăm cu moartea a milioane de oameni prin prisma ideologiei”, a spus Maia Sandu.

Ulterior, cei prezenți din conducere au mers și au împărțit panglici negre cetățenilor în memoria victimelor regimurilor totalitare și autoritare.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților