[ X ]
Guvernul, la 100 de zile: Planurile noastre pentru demararea guvernării au primit ajustări puternice. Ne-am fi dorit o perioadă stabilă
11 Noiembrie

Prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița a prezentat raportul de activitate al Guvernului pentru 100 de zile de mandat, informează CURENTUL.

„Dragi cetățeni, acum 97 de zile a fost inaugurat noul guvern cu susținerea stabilă a unei majorități în Parlament. Desigur că planurile noastre pentru demararea guvernării au primit ajustări puternice. Ne-am fi dorit o perioadă stabilă, să putem lucra mai bine, dar perioada nu a fost deloc liniștită – noul val de COVID-19 a lovit foarte puternic. În această perioadă au pierdut lupta 1982 de oameni, iar alte sute duc o luptă grea cu formele severe a infecției”, a declarat Gavrilița, în cadrul unei conferințe de presă.

În acest sens, Gavrilița a spus că în lupta cu pandemia de coronavirus Guvernul a procurat 400 de mii de teste antigen rapide; a diminuat tariful pentru serviciul de determinare a ARN Sarscov-2 de la 700 la 300 lei; a creat grupul de monitorizare a Ministerului Sănătății în cadrul serviciului 112; a adoptat un cadru predictibil de măsuri de protecție în baza gradului de alertă; a aprobat pachetul de măsuri pentru susținerea salariaților pe perioada COVID-19; a asigurat accesul la vaccin; a promovat vaccinarea și a atins cote bune de vaccinare în mai multe sisteme; a distribuit în spitale loturi noi de ventilatoare și echipamente speciale destinate COVID-19; a creat un sistem electronic ce permite descărcarea online a certificatului COVID-19; a creat un sistem ce permite completarea online a fișei epidemiologice; a majorat salariul angajaților auxiliari cu 57%.

Totodată, ea a spus că în toată această perioadă Guvernul a fost alături de business. „Sistemul HORECA beneficiază de TVA de 6%, iar angajații primesc două zile de odihnă la vaccinare; țara a ieșit din cod roșu – suntem în cod portocaliu – în zonele roșii au rămas: Chișinău, Bălți, Glodeni, Vulcănești și Transnistria; rata de contagiozitate este sub 1, iar prognozele sunt că valul pandemic cedează”, a precizat Premierul.

De asemenea, ea a spus că, întreaga lume cunoaște o criză a prețurilor.

„Suntem martori la o creștere a prețurilor la produsele alimentare, în acest sens noi am avut pe de o parte și puțin noroc, am avut un an agricol excelent. Agricultorii moldoveni care au vândut roada la prețuri foarte bune, dar majoritatea cetățenilor sunt afectați direct de creșterea prețurilor. În acest sens, Guvernul a crescut pensia minimă la 2000 lei; a crescut alocațiile sociale cu sume semnificative, între 250 și 500 lei pe lună; a extins programul de ajutor pentru perioada rece a anului de la 500 la 700 lei, pentru 300 de mii de familii, de la 200 de mii de familii cum era în trecut”, a menționat Gavrilița.

Gavrilița a mai spus că a treia criză care ne-a provocat a fost criza gazelor naturale:

„Am avut o diplomație energetică, care a permis obținerea suportului internațional masiv – am fost susținuți de România, Ucraina, Polonia, Turcia, Azerbaidjan. Am reușit să facilităm semnarea contractului între Moldovagaz și Gazprom la o formulă de preț pe care o considerăm avantajoasă”.

Premierul a menționat că, aceste trei crize nu au împiedicat guvernarea să meargă hotărât pe planul de bază – curățarea justiției și crearea unei structuri instituționale care să asigure transformarea Moldovei într-o țară modernă și europeană.

„Am inițiat conceptul de evaluare externă a judecătorilor și procurorilor; am făcut modificări la Legea ANI, a Consiliului Superior al Magistraturii; am accesat granturi în acest an deja de 36,4 milioane Euro și am obținut adițional 60 milioane Euro pentru a depăși criza energetică; am negociat programul economic cu FMI care va permite menținerea stabilității macroeconomice; am relansat relațiile cu vecinii; am urgentat conexiunea la rețeaua electrică europeană; am semnat cu finanțatorii externi contracte de reabilitare a 500 de km de drum”, a enumerat Natalia Gavrilița.

În concluzie, ea a spus că, statul poate deveni mai puternic doar cu oameni onești, iar acesta este angajamentul pe care va merge până la sfârșit de mandat.

„Oamenii vor dreptate, o justiție independentă, într-o țară în care până acum s-a furat milioane de dolari. Rămâne foarte multe de făcut, dar avem în față multe sute de zile pentru a lucra împreună pentru o Moldovă în care fiecare trăiește demn”, a conchis premierul.

Raportul poate fi accesat aici.

Cristina Jicol

Inapoi la arhiva noutaților