Cabinetul de miniștri s-a întrunit astăzi într-o ședință specială pentru a aproba sesizarea adresată Curții Constituționale (CC) privind constatarea circumstanțelor pentru instituirea interimatului funcției de Președinte al Republicii Moldova în cazul desemnării ministrului Apărării, informează CURENTUL.
Astfel, în conformitate cu Hotărârea Curții Constituționale din 17 octombrie 2017 privind interpretarea prevederilor articolului 98 aliniatul (6) în conformitate cu articolele 1, 56, 91, 135 și 140 din Constituție, Guvernul a solicitat constatarea circumstanțelor care justifică interimatul funcției de Președinte al Republicii Moldova și instituirea acestuia pentru asigurarea exercitării atribuțiilor constituționale în scopul numirii candidatului propus de Prim-ministru pentru funcția de ministru al Apărării.
„Sesizarea aprobată astăzi se impune pentru depășirea blocajului instituțional generat de Președintele țării prin încălcarea obligației constituționale de numire în funcție a ministrului Apărării la propunerea repetată a Prim-ministrului”, se spune în comunicat.
„Avem o situație când intervine interimatul funcției de Președinte nu pentru o perioadă de timp, dar pentru o cauză. Și această cauză este numirea ministrului Apărării. Republica Moldova este o țară parlamentară, iar Președintele nu poate cauza blocaje instituționale și instabilitate politică”, a menționat Premierul Pavel Filip.
Amintim că la data de 12 septembrie curent, Prim-ministrul a propus Președintelui ţării candidatura lui Eugen Sturza pentru funcția de ministru al Apărării, aceasta fiind respinsă de Președinte. Ulterior, Premierul a înaintat repetat aceeași candidatură, care din nou a fost respinsă de şeful statului. Astfel, pe data de 19 septembrie 2017, Executivul s-a adresat Curții Constituționale pentru a clarifica acțiunile ce pot fi întreprinse de către Prim-ministru și deciziile care pot fi adoptate de Parlament în cazul în care Președintele refuză propunerea repetată de numire în funcție a unui ministru.
Andriana Cheptine