Înainte de cea de-a III-a Conferință ministerială în cadrul Platformei de sprijin a Republicii Moldova, la Guvern a avut loc astăzi ședința grupului de lucru pentru reforma administrației publice și managementul finanțelor publice, prezidată de Secretarul general al Guvernului, Dumitru Udrea și co-prezidată de reprezentanții ambasadelor Suediei și Olandei și organizată cu suportul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).
Guvernul a prezentat partenerilor de dezvoltare detalii privind suportul necesar pentru implementarea noii Strategii a reformei administrației publice și a managementului finanțelor publice. De asemenea, participanții au analizat suportul oferit deja pe diferite domenii de către partenerii de dezvoltare și au identificat alte arii importante care urmează a fi acoperite financiar pentru buna implementare a schimbărilor în aceste domenii.
„Reforma administrației publice este una dintre cele mai complicate și cea care necesită mult suport pentru a face schimbările pe care și le propune Guvernul. De aceea, susținerea dvs. este esențială, iar următoarea conferință a Platformei de sprijin a Republicii Moldova poate transforma viziunea Guvernului într-o realitate pentru a atinge obiectivul final de creare, la toate nivelurile, a unei administrații publice eficiente, centrate pe cetățean”, a menționat Dumitru Udrea.
Reprezentanții Suediei și Olandei au salutat organizarea ședinței grupului de lucru și au subliniat importanța mobilizării resurselor necesare pentru obținerea unor rezultate concrete, menționând că succesul acestei reforme va determina și realizarea parcursului european al țării noastre.
Grupul de lucru a fost instituit pentru a asigura un dialog eficient dintre Guvern și donatori în reforma administrației publice și managementul finanțelor publice. Decizia de înființare a grupului a fost luată în urma conferinței ministeriale a Platformei de Sprijin a Republicii Moldova de la București, din iulie 2022. Aceasta este a doua întâlnire a membrilor, contribuind astfel la schimbul eficient de informații și mobilizarea partenerilor externi în vederea sprijinirii priorităților strategice în domeniul reformei administrației publice în Republica Moldova.
Guvernul pregătește strategia de reformă a administrației publice pentru anii 2023 – 2030. Aceasta va cuprinde 5 domenii de intervenții: managementul funcției publice; entități publice; sistemul de fundamentare, coordonare și implementare a politicilor publice și de planificare strategică; digitalizarea serviciilor publice, simplificare și debirocratizare; administrația publică locală.
De asemenea, componenta pentru administrația publică locală va fi pe larg discutată în cadrul Comisiei paritare pentru descentralizare, precum și vor fi constituite platformele sectoriale pentru comunicare și consultare a opțiunilor de politică publică în domeniul APL.
A III-a Conferință ministerială în cadrul Platformei de sprijin a Republicii Moldova, o inițiativă a Germaniei, Franței și României, va avea loc pe 21 noiembrie, la Paris. Scopul acesteia este de a mobiliza, concentra și coordona sprijinul politic, tehnic și financiar al țărilor dezvoltate pentru Republica Moldova. La Paris, Secretarul general al Guvernului, Dumitru Udrea, va prezenta prioritățile de reformare a administrației publice, precum și suportul necesar pentru implementarea acesteia.
Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova este un instrument de susținere a eforturilor autorităților de la Chișinău de a depăși crizele cu care se confruntă, dar, în același timp, are rolul de a susține implementarea cu succes a reformelor necesare pentru modernizarea statului și consolidarea rezilienței instituțiilor sale.