[ X ]
Guvernul a prezentat la New York primul raport pe implementarea Agendei de Dezvoltare Durabilă 2030
17 Iulie

Guvernul Republicii Moldova a prezentat, la New York, în cadrul Forumului politic la nivel înalt pentru dezvoltare durabilă 2020, primul Raport Voluntar Național (VNR) privind implementarea Agendei de Dezvoltare Durabilă 2030. Evenimentul a avut loc în data de 16 iulie curent, transmite CURENTUL.

Astfel, Republica Moldova, alături de alte 192 de țări membre ale ONU, s-a alăturat Agendei 2030 și s-a angajat să implementeze cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD), în scopul eliminării tuturor formelor de sărăcie, combaterii inegalităților și abordării schimbărilor climatice și de mediu.

Agenda pentru Dezvoltare Durabilă 2030 încurajează statele membre să efectueze evaluări periodice și inclusive ale progreselor la nivel național și subnațional, care sunt conduse de țară. VNR are drept obiectiv să consolideze politicile și instituțiile guvernamentale, precum și să mobilizeze sprijinul și parteneriatele cu mai multe părți interesate pentru implementarea în continuare a Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă.

Conform raportului, din momentul asumării angajamentului de a implementa Agenda 2030, Republica Moldova a înregistrat progrese semnificative în atingerea Obiectivelor privind diminuarea sărăciei, asigurarea unui cadru pentru accesul la muncă decentă și creștere economică, acțiuni de diminuare a schimbărilor climatice, precum și semnarea parteneriatelor pentru atingerea Obiectivelor.

Delegația Republicii Moldova a fost condusă de către Secretarul general adjunct al Guvernului, Adrian Ermurachi. Din aceasta au mai făcut parte Directorul general al Biroului Național de Statistică, Aurelia Spătaru, Secretarul general al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Anatol Topală și Constantin Rîmiș, Secretar de stat la Ministerul Sănătății Muncii și Protecției Sociale.

De asemenea, pe 15 iulie, Republica Moldova a organizat un laborator VNR, în cadrul căruia a fost prezentată experiența țării privind încorporarea Agendei 2030 în cadrul politicilor și a statisticilor naționale, lecțiile învățate în procesul implementării ODD-urilor, principiile de bază care au ghidat procesul VNR-2020.

Raportul integral, în limba engleză, anexa statistică a acestuia, precum și reflectarea procesului VNR în fotografii, pot fi găsite aici, iar raportul de Monitorizarea și Evaluarea implementării Agendei de Dezvoltare Durabilă 2030 aici.

De menționat că Republica Moldova se angajează să realizeze în mod accelerat ODD-urile prin implementarea Acordului de Asociere cu UE, implicit Agenda 2030. Implementarea ODD-urilor necesită un efort comun, prin dezvoltarea unor parteneriate cuprinzătoare și durabile, precum și prin alocarea resurselor financiare suficiente. Este important de asigurat că toate persoanele participă la implementarea ODD-urilor, indiferent de vârstă, sex, etnie, religie, naționalitate sau situație financiară.

În procesul de elaborare a raportului VNR, precum și organizarea Laboratorului VNR, Guvernul a fost asistat de Echipa de țară a ONU Moldova, cu sprijinul financiar al Oficiului Coordonatorului Rezident în Moldova, PNUD, UNICEF, UN Women și UNFPA.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților